Малко над 1700. Едва толкова на фона на стотици хиляди са заличените към момента адресни регистрации на т.нар. изборни туристи, направени в периода 1 юли 2014 г. - 30 април 2015 г. 

Това е отговорила регионалната министърка Лиляна Павлова на питане на депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев. Както Клуб Z писа, само от началото на годината, до края на април, когато по Изборен кодекс е последният срок за регистриране по настоящ адрес за гласуването на 25 октомври, това са направили около 100 000 души. Което веднага породи съмнения в изборен туризъм. С новите регистрации от последното шестмесечие на миналата година, бройката набъбва двойно.

Обобщена публична информация за броя на заличените регистрации имаше, но до средата на юни т. г. Голяма част от общините не публикуваха на сайтовете си протоколите и заповедите на кметовете от извършените проверки, а ГРАО - общите данни.

С отговора на Павлова става ясно, че 1724-ма души са били хванати в нарушения по Закона за гражданската регистрация, в който бяха записани допълнителни текстове за борба с изборния туризъм.

Сред местата с най-много заличени настоящи адреси са Грамада (238), Макреш (108), Първомай (100), Братя Даскалови (92), Горна Малина (88) и др.

Пълния списък четете ТУК: