Ще остане ли Министерство на отбраната без пари за заплати е въпрос, на който в момента и военният министър няма съвсем ясен отговор. Но пък има план и надежди, че това няма да се случи.

Това стана ясно днес след изслушването на Николай Ненчев в ресорната парламентарна комисия. По данни на МО до края на годината министерството ще има недостиг от 29 млн. лв., които обаче Министерство на финансите отказва да отпусне допълнително. За да закърпи дупката в бюджета, ведомството на Ненчев е започнало разпродаването на имоти с отпаднала необходимост.

"Полагаме изключително големи усилия. Към момента имаме приблизително 20 млн. лв. по-малко разходи за ВМА, толкова и от страна на министерството и администрацията. Имаме приходи около 18 млн. лв. от продажба на имущество. Надявам се да се справим. Надявам се, че няма да стигнем до там, вярвам", посочи Ненчев.

Той имал уверение от премиера Бойко Борисов, че средствата от продадените имоти ще се върнат обратно в бюджета на МО, а не в централния.

Ненчев говори за недостиг на средства във ведомството си още с приемането на бюджета за тази година. Тогава стана ясно, че министерството му ще разполага с около 70 млн. лв. по-малко за разходи за персонала. Въпреки че получи подкрепата и на президента Росен Плевнелиев, Ненчев не можа да издейства допълнително пари и започна да спестява.