Два сигнала за злоупотреби в огромни размери ще внесе до главния прокурор Сотир Цацаров Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Това обяви шефът на организацията Кирил Домусчиев днес.

"КРИБ пое ангажимента чрез свои членове да изготви аргументирани сигнали, които ще адресираме до главния прокурор, тъй като става дума за злоупотреби в огромни размери, които касаят цялата икономическа ситуация в страната и цялото ни общество", заяви Домусчиев.

След това шефът на КРИБ открехна вратата по въпроса за какво точно става дума

"Единият е свързан с американските централи – кой, как и защо е подписвал тези неизгодни договори. Това е нещо, което прокуратурата и държавата трябва да търсят - кой е престъпникът, защото не са виновни тези, които в момента се възползват от тези договори, а тези, които са ги подписали", обясни той.

Договорите с т. нар. "американски ТЕЦ-ове" в Маришкия басейн бяха подписани в края на управлението на Иван Костов. Наскоро бе подписано споразумение между тях и НЕК за намаляване на цената, но за да влезе в сила е необходимо да се платят дълговете на държавната фирма към централите за произведен, но неплатен ток. Процедурата обаче се бави, тъй като НЕК трябва да изтегли многомилионен кредит, с който да бъдат покрити задълженията.

"Ще държим главният прокурор да следи лично по възможност извършващата се проверка, за да е ясно кои са тези лица", каза още Домусчиев без да навлиза в конкретика.

Вторият сигнал на КРИБ до Цацаров касаел този бум на ВЕИ-тата.

"Много ни е много любопитно защо толкова бързо се издадоха разрешителни и защо никои не оказваше в последствие контрол на мощности и защо се изкупуваше електроенергия от ВЕИ-та, които все още нямаха разрешително за експлоатация", допълни Домусчиев.

Според него трябвало да бъдат спрени "пладнешките грабежи, продължаващи от години". 

"Коледните добавки и купоните за храна ще отидат в енергийната мафия", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него предприятията в страната вече са получили първите си сметки за ток след увеличението на цените на еленергията след повишаването на цените за индустрията и от тях се виждало, че има ръст от 15%-20%.

Затова според Велев работодателите били принудени да порежат социални придобивки като купони за храна и коледни добавки.

"Вече се правят планове за съкращаване на работни места, а като последна мярка - вдигане на цените за продукцията на външния пазар. Това е директния резултат от новата по-висока цена на тока чрез увеличението на добавката "обществена отговорност", обявиха още от работодателските организации в страната.

На 30 септември те организират пореден протест срещу високите цени на тока.