Руснаци се бият в Сирия на страната на правителствените войски, съобщават ливански източници, цитирани от световните медии. Според тях т.нар. военни съветници участват в чисти бойни операции, което със сигурност излиза извън рамките на статута им.

Вчера представителката на руското Външно Мария Захарова призна, че в Сирия има военни експерти, и че Москва праща оръжия и бойна техника на Башар Асад. Според нея това не било никаква тайна и не противоречало на международното право. Но Кремъл категорично отрича пряко участие на руските военни в бойни действия.

А руският сенатор Николай Федоряк, зам.-шеф на комисията по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията, припомни, че по конституция руската армия може да се използва за действия зад граница само по искане на премиера или президента и с одобрение от парламента. "Не сме взимали такова решение", добави той. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че изобщо не е чувал за подобна инициатива от администрацията. 

Всичко това много напомня на събитията от началото на миналата година, когато в Крим се появиха бойци без опознавателни знаци и наречени от хората "зелени човечета". Нямаше съмнение, че това са руски солдати и това година по-късно бе признато от президента Владимир Путин във филм за анексирането на полуострова.

През последните дни Русия е изпратила в Сирия два десантни кораба с танкове, както и самолети, а също така е разположила малоброен контингент на морската пехота, твърдят от Белия дом. Целта на руските действия в Сирия, остава все още неясна. Но все пак най-вероятна е подкрепа за режима на Асад. Има съобщения, че се подготвя и прехвърлянето на изтребители към Сирия.

Информациите за засилването на военното присъствие на Русия в Сирия провокираха "дълбокото безпокойство" на Белия дом.

"Бихме приветствали конструктивен руски принос към борбата с "Ислямска държава" (ИД), но би било безотговорно за всяка страна, включително руснаците, да оказва каквато и да е подкрепа на режима на Асад", коментира говорителят на Белия дом Ерик Шулц, цитиран от Ройтерс.  

А държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди по телефона руския си колега Сергей Лавров, че ако информациите за военна намеса на Кремъл в Сирия са верни, това може да доведе до по-голямо насилие и не е от полза за международните усилия за спиране на конфликта.

Москва настоява сирийското правителство да бъде включено в битката срещу терористите от т.нар. Ислямска държава, а Вашингтон и някои държави от региона смятат президента Башар Асад за част от проблема, припомня Ройтерс.