Рекордно фалшиво гориво е установено при проверка днес на софийска бензиностанция от голяма верига, разкри в уфира на бТВ министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Беше установено отклонение от качеството на най-скъпия бензин - А100. Някои от уредите даже не можаха изобщо да го отчетат като гориво, което съдържа бензин. Единият от уредите даде отклонение от 70%, а другият - 45% . Такъв случай досега в 10-годишната история на проверките не сме имали”, каза той.

Министърът отбеляза, че веригата все още може да обжалва наложените актове, на стойност 60 000 лв, и затова не съобщава името й.

Но отбеляза, че наливането на подобно гориво със сигурност ще повреди двигателя на колата.

"Днес след като установихме това, не можахме да установим от коя партида, от кой склад идва това гориво. Докато направим връзката с НАП и митниците, това гориво хипотетично вече може да е изтеглено от мрежата или налято в резервоари на крайни потребители”, заяви министърът.

За да се избегнат такива случаи, има предложение в Министерски съвет да се създаде единна компютърна система на НАП, Агенция Митници и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), отбеляза той. Подобна мярка е нужна и защото има намеса в сървъра, чрез който бензиностанцията предава данните си към НАП.

"Има разминаване между това, което постъпва като налят бензин и това, което се подава към НАП”, поясни Лукарски.

Той отбеляза, че примесването на бензина с нещо друго, в повечето случаи сяра и етанол, може да стане на много места по веригата на доставки и няма как да се разбере къде точно. Според него далеч по-често ни наливат некачествено гориво, отколкото да ни сипват по-малко бензин.

На въпрос за цените на горивата, той отговори така:

"Министърът на икономиката не проверява и не регулира цени и не може да влияе на пазара, а само чрез двете си агенции да проверява дали качеството и количеството на горива съответстват."