Европейските държави обещават да увеличат приема на бежанци. Но кои са най-подходящите за тях страни - от гл. т. на икономика, демографски тенденции, заетост и обществени услуги.

Демографски промени

При всяко споменяване на квотите в Европейския съюз се стига и до въпроса за влиянието на увеличаващото се население. До март във Великобритания са влезли 330 хил. мигранти. До средата на миналата година населението на страната е стигнало 65 млн. души. 

 

Какви са предвижданията за промени в числеността на населението до 2080 г. според Евростат

Population predictions​ 

Великобритания е страната от ЕС, която се предвижда да претърпи на чувствителен ръст на населението си. Според прогнозите то ще се увеличи с над 2 млн. души между 2015 и 2020 г. и ще сигне 66,7 млн. Ръстът ще продължи като до 2080 г. във Великобритания ще живеят около 85,1 млн. души. Вероятно Великобритания ще се превърне в най-населената държава в ЕС. В момента най-голямо е населението на Германия.  Франция също ще увеличи населението си като то ще стигне 78,8 млн. души до 2080 г. В Италия ръстът ще е с по-бавни темпове. Швеция също е сред държавите, които ще имат демографски бум - там се очаква от 9,7 млн. души през 2015 г. тя да стигне до 14,1 млн. души през 2080 г.

Германия обаче ще се развива в точно обратна посока. Там се прогнозира да  има спад от 67 хил. души за пет години между 2015 и 2020 г., когато в страната ще живеят 80,6 млн. души. До 2080 г. низходящата тенденция ще продължи като населението на Германия се свие до 65,4 млн. души. Тези прогнози събудиха страхове, че страната, в която има спад в раждаемостта, ще загуби статута си на икономическа сила, защото ще страда от липса на работна ръка. Гърция, Унгария, Балтийските държави, Румъния и особено България са сред страните с най-тежки демографски проблеми и упорит отрицателен прираст. В скорошна прогноза ООН даде 27% намаляване на населението на България до 2050 г.

Като цяло населението на ЕС се предвижда да нарасне от 508,2 млн. души до 525,5 млн., когато ще е пикът, а след това ще започне да намалява и ще падне до 520 млн. през 2080 г.

Трябва, разбира се, да се има предвид, че става въпрос за прогнозни числа и да се уповаваме само на статистиката може да бъде погрешен подход. Намаляващото население, което може да включва и изсмукване на мозъци на млади експерти, може да направи дадена страна по-малко способна да се справя с по-голям натиск от прииждането на хора отвън. От друга страна застаряващото население  може да означава, че мигрантите са желани. Такъв се смята, че е случаят с Германия, например.

Имаше дебати какво е оптималното население за всяка държава. Във Великобритания тинк-танкът Migration Watch смята, че усилията трябва да се фокусират върху стабилизирането на населението на страната около 70 млн. души. Според други организации обаче това е трудно постижимо.

Академичното изучавене на миграцията досега се е фокусирало основно върху "качествени" въпроси като етническите и политически дискусии по темата, казва Александър Бетс, който е преподавател по въпросите на бежанците и принудителната миграция в Оксфорд. Нож трябва да има по-голяма концентрация върху количестви.ените въпроси - особено възможността на страната да поема още и още хора, казва той.

Пространство

Следващият въпрос е за гъстотата на населението- колко пространство има всяка държава, за да приема нови хора, които да живеят на територията й?

 

Карта на Европа по признака "гъстота на населението"

Population density map​ 

Според данните на Евростат държавата-членка на ЕС с най-малка гъстота на населението - брой на хората на кв.км- е Финландия (17,9), следва Швеция с 23,6 души на кв.км. Но трябва да се има предвид, че голяма част от земята в тези държави е почти необитаема, там има изключително ниски температури или други географски особености, които ги правят слабо обитаеми.

Сред четирите най-големи държави от ЕС по критерия население Франция е с най-малка гъстота - там 103,8 души живеят на кв.км,следва Италия с 199,4 души и Германия - 230 души на кв.км. Великобритания е най-госто населена - 264,3 души на кв.км. Тези данни не вземат предвид регионалните особености като във вяска държава има много по-гъсто населени райони. 

Най-гъсто населените държави в ЕС са Малта - с 1333,8 души на кв.км и Холандия - 498,4.

Домакинства ​ 

Числата, които показват гъстота на населението разглеждат този признак за държавата като цяло. Но какви са условията там, където мигрантите реално ще живеят - в градовете. В ЕС има собествена дефиниция за свръхнаселеност, базирана на броят на хората в една стая в домакинство. Според тези критерии Великобритания не е сред най-гъсто населените държави.

Най-зле се представя Румъния. Там 55,1% от населението живее в свръхнаселени домове. Най-нисък е процентът в Кипър - 2,2%.

От големите държави в ЕС Италия е с най-висок процент на хора, които живеят твърде нагъсто -31,3%. Следват Франция с 11,5%, Великобритания -11,1% и Германия - 10,4%.

Но фигурите не показват как са се променили нещата през последното десетилетие. Във Великобритания има увеличаване на процента на хора, които живеят при свръхнаселени условия. Той се е увеличил през Германия, през Франция е паднал.

Тези тенденции, както и прогнозните проценти, ще имат влияние, когато всяка държава решава колко мигранти може да поеме. Двете държави, които според прогнозите ще растат най-много- Швеция и Великобритания - се предполага, че ще имат жилищни проблеми.

Свободни места и икономика

Мигрантите като цяло избират страни, в които се надяват, че ще могат да си намерят работа. Това е вярно най-вече за хората, окито търсят убежище, както и за тези, които игрират по икономически причини. Процентът на свободните работни места дава представа колко вероятно е мигрантите да успеят да си намерят работа в дадена държава.

Свободни работни места в проценти 

Job vacancy rates​ 

По този показател Германия излиза начело. Според най-новите данни на Евростат там процентът на свободните работни места е 2,9%. Тъй като Германия е и най-голямата от 28-те държави от ЕС, това означава, че там има най-много свободни позиции.

Следва Великобритания с 2,4%. Франция и Италия имат много по-ниски проценти- съответно 0,7% и 0,6%. С най-ниски нива са Латвия и Португалия с по 0,5% свободни места.

Данните не вземат предвид за какъв тип работа става дума - квалифициран труд или труд, който не изисква никакви специфични умения. Те дават само най-обща представа каква е ситуацията на отделните пазари на труд.

"Много сирийци са много добре образовани, защото те имат възможности за това", казва Бетс. "Сомалийците обаче често нямат подобни възможности, защото са живели в разрушена държава. Добре е да се каже, че различните икономики в ЕС имат различни нужди за техните пазари на труд".

Например икономиката на Великобритания се очаква да нарасне по-бързо в крактосрочен план в сравнение с големите европейски икономики. Според последни прогнози на Европейската комисия нейният БВП ще се увеличи с 2,4% през 2016 г. Прогнозите за Германия са ръст от 2%, за Франция - 1,7%, за Италия - 1,4%.

"Ако имате растяща икономика, тогава сте в по-добра позиция да се справяте с нещата, отколкото ако ивате икономика в стагнация", обяснява Кристиян Дъстмън, директор на център за изследване и анализи на миграцията в лондонския университески колеж. 

Освен това има и сима икономика, която предлага възможности за работа, въпреки че голяма част от нея е незаконна. През 2013 г. консултантската фирма AT Kearney оцени сивата икономика в Германия на 351 млрд. евро, най-голямата в Германия. Следва Италия с 333 млрд., Франция - 204 млрд. и Испания- 196 млрд. евро. Великобритания е пета - 189 млрд. евро.

Публични услуги

Когато хората отидат в дадена страна, те имат необходимост да имат достъп до основни услуги като здравеопазване и образование, понякога веднага. Съществуват притеснения, че големият брой мигрантите ще създадат напрежение в системата, така че е добре да се разгледат някои показатели.

Според данните на Световната банка за здравеопазването Гърция има най-голям брой лекари на 1000 души - 6,2 в целия ЕС. Но все пак трябва да се има предвид, че тези данни последно са обновявани през 2010 г. Най-новите данни за Великобритания са от 2013 г. - 2,8 лекари на 1000 души. През 2012 г. Германия съобщава за 3,8 лекари на 1000, Франция - 3,2 на 1000 души. Най-малко лекари има в Полша - 2,2, според данни от 2012 г.

Според Световната здравна организация по-малко от 2,3 здравни работници - не само лекари, но медицински сестри и санитари- на 1000 души са недостатъчни, за да покрият основните здравни нужди на населението.

Ученици на един учител в началното училище

 

UK

21.1

France

18.9

Germany

16

Italy

12.1

Luxembourg

9.2

Source: Eurostat (figures from 2012)

 

 

Каква е способността на системата да се справи с образователните нужди на децата мигранти? Един от индикаторите е броят на учениците на един учител в началното училище. Най.много са във Великобритания от целия ЕС според данни от 2012 г. От големите страни Германия е с 16 ученици на един учител, Франция - 18,9. Най-малко са в Люксембург - 9,2 деца на един учител.

Твърди се от много икономисти, че да имаш повече работещи мигранти означава повече данъци, което ще позволи и увеличаването на публичните услуги като здравеопазване и образование и ще улесни правителствата да се справят с увеличаващото се търсене.

"Когато има миграция, трябва да се справяте с ресурси", казва Дъстмън. "Дания, Швеция и Германия в миналото, когато имаше голям поток от мигранти, взеха мерки да ги разположат в различни региони".

Други фактори

Но не само тези фактори трябва да се вземат предвид. Присъствието на мигрантски общности в някои държави на ЕС може да улесни процеса на интеграция. Езикът също е много важен фактор, както и обществените нагласи към мигрантите. Фактори като готовността да наемат мигранти на работа обаче трудно могат да се измерят.