Кралица Елизабет Втора, която от днес е най-дългоуправлявалият британски монарх, коментира рекорда с типичната си скромност и с чувство за хумор. В Шотландия, където откри нова линия на железницата, 89-годишната кралица заяви:

"Титлата не е това, към което съм стремяла." 

Бъкингамският дворец пусна официална снимка във връзка с рекорда, съобщи в. "Дейли мейл".

Снимката е направена от Мери Маккартни, дъщерята на Пол Маккартни от първата му съпруга Линда. Тя показва кралицата как чете документи, а пред нея е прословутото червено куфарче, в което й ги носят. Елизабет Втора е в розово-бяла рокля на цветчета на дизайнера Карл Лудвиг и брошка с розов сапфир и диаманти. Тя държи очилата си в дясната ръка и някакъв документ. На стола зад нея е черната й дамска чанта. На шкафа до нея има семейни снимки.

В стаята, където е направена снимката, кралицата приема всяка седмица министър-председателя.

"След като съм израснала под управлението на Елизабет Втора, за мен бе много вълнуващо да се срещна с нея и много голяма привилегия да я заснема по този исторически повод", каза Мери Маккартни. "Тя е наистина вдъхновяващ човек, пионер и пример за жените по света".

В колко точно се подобрява рекордът

Днес кралица Елизабет Втора подобрява рекорда, поставен от пра-прабаба й кралица Виктория, която властва 63 години и 216 дни от 1837 до 1901 г. Точния момент, когато това ще стане, не е известен, защото не е записан часът на смъртта на крал Джордж Шести на 6 февруари 1952 г. Смята се, че той е починал около 1 ч. през нощта, така че кралица Елизабет Втора влиза в историята около 17,30 ч. по Гринуич. Тогава, според изчисленията на Бъкингамския дворец, тя ще е била на трона 23 226 дни, 16 часа и 30 минути.

Нормален работен ден

Имаше очаквания, че кралското семейство ще отпразнува рекорда в тесен кръг днес. В присъщия й делови стил обаче кралицата обяви, че днес ще работи нормално. Специална празнична вечеря не е планирана. По това време на годината кралица Елизабет Втора, както е обичайно, е в имението си Балморал в Шотландия. Заедно с принц Филип там тя откри нова линия на шотландската железница и се повози на влак с шотландския премиер Никола Стърджън.

В цялата страна зазвъняха църковни камбани. На лондонската телевизионна кула беше изписано пожеланието "Да е дълго царуването й", а кралската баржа "Глориана" се включи в процесия по р. Темза. Двете крила на подвижния мост Тауър бридж бяха вдигнати и при преминаването на процесията от кораба "Белфаст" прозвучаха четири топовни салюта.

Кралицата, принц Филип и премиерът на Шотландия Никола Стърджънт на откриването на новата жп линия.
На лондонската тв кула беше изписано посланието: "Да е дълго царуването й"
Малки почитатели на кралицата

 

Кралицата благодари за всички трогателни и мили поздравления и благопожелания.

Премиерът Дейвид Камерън определи нейното присъствие на престола като "истински смиряващо", съобщи Би Би Си.

Облечена в тюркоазено и с обичайната си черна чанта, кралицата се обърна към събралото се множество. Тя каза:

"Неизбежно един дълъг живот е изпълнен с много крайъгълни камъни, моят не е изключение. Но ви благодаря - на вас и на всички други в страната и в отвъдморските територии за затрогващите ви послания на мило внимание".

Работата в Камарата на общините днес беше отложена с половин час, за да могат депутатите заедно с премиера Камерън да засвидетелстват почитта си към кралицата. Министър-председателят каза, че Елизабет Втора е била "скала на стабилността" в епоха, в която много неща са се променили и нейното управление е било "златната нишка, която минава през три следвоенни поколения". Министрите подаряват на кралицата копие на правителствени документи от среща през 1952 г., когато сър Уинстън Чърчил одобрява нейната първа реч като кралица. 

Две кралици- Елизабет Втора и Виктория

- Виктория става кралица на 18 години, Елизабет на 25 години

- Елизабет Втора ползва каретата на Виктория за откриването на сесията на парламента всяка година

- И по двете кралици е било стреляно от самотен стрелец, докато яздят в близост до Бъкингамския дворец

- Виктория управлява империя от 400 млн. души, Елизабет Втора е начело на държава от 138 млн. души

- По времето на управлението на Елизабет Втора се сменят 12 премиери, при Виктория те са 10.

През годините на Елизабет Втора й се е налагало да се среща с държавни лидери от цял свят. Тук е на посещение в Обединените арабски емирства през 2010 г.
Среща с аборигени и тяхната култура.
Снимката от юли тази година показва кралицата сред част от голямото й семейство.