"Аз съм убеден, че ще се постигне мнозинство. Ако не се постигне - имаме огромен проблем. Това е ясно. Аз изцяло подкрепям позицията на колегите от ДБГ. Антикорупционната политика е обща на Блока и тук нямаме никакво разминаване".

Това каза пред Клуб Z лидерът на ДСБ Радан Кънев, коментирайки какви са перспективите пред законът за борба с корупцията и как съответно евентуално негово неприемане ще се отрази на управляващата коалиция. Законът не бе приет на първо четене от парламента миналата седмица, тъй като не бе подкрепен от Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ. Впоследствие от партията на Меглена Кунева, която е основен инициатор на този закон дадоха да се разбере, че са разколебани относно бъдещото си участие в управлението ако този закон не бъде приет.

"При положение, че имаме три месеца пред нас, защо трябва нещо да е последно. Разговаряме. Аз съм убеден, че ще постигнем много сериозно мнозинство зад закона при следващото му внасяне", каза още Кънев.

Кунева вече заяви, че законът ще бъде внесен отново след 3 месеца.

Основната причина за раздора в управляващата коалиция по този закон бе възможността новият орган за борба с корупцията да действа по анонимин сигнали. Сега се обсъжда възможността тези сигнали да останат, но да се въведе фигурата на т.нар. защитени анонимни сигнали.

Кънев призна, че подобни идеи се обсъждат, но отказа да ги обяснява в конкретика.

"Няма да обяснявам, защото трябва да стигнем до съгласие с максимален брой колеги. Тази идея (за защитените анонимни сигнали) беше обсъждана и като възможност за редакция между първо и второ четене. За това много неприятно бяхме изненадани от тази излишна демонстрация на първо четене. Не искам да развивам идеята, преди да сме стигнали до някакво съгласие до нея", каза Кънев.

Неформално депутати от Блока обясниха какво означава защитен анонимен сигнал - той да бъде подаден чрез адвокат. Подобна система се практикувала в САЩ. Друга идея за анонимен сигнал е той да бъде подаден чрез депутат. Подобна е практиката в комисията за борба с корупцията в настоящия парламент. Тя разглежда анонимни сигнали само в случай, че някой депутат заяви, че в тях има достатъчно основания. Досега нито един анонимен сигнал не е разглеждан в комисията.

От ПФ обаче засега са против защитените анонимни сигнали. Депутати от Фронта коментираха, че в закона "Кунева" е записано, че човекът, който подава сигнал до бюрото, ще бъде защитен и неговата самоличност няма да се разкрива.

"Това е достатъчно, не разбирам защо реформаторите толкова упорстват за анонимните сигнали", коментира депутат от ПФ.

Към този момент изглежда, че противоречията в мнозинстовото не са преодоляни. И не е сигурно дали 3 месеца ще бъдат достатъчни, за да стигне до консенсус.