Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цигарите ще поскъпват плавно в следващите години. За тези от ниския и средния клас ръстът ще е по-бавен, отколкото за скъпите папироси. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в Министерския съвет. 

"Това се прави с идеята да бъдат защитени по-нискодоходните групи и да премахнем стимулите за търговия с контрабанда", обясни Горанов.

Целта е от началото на 2018 година да се достигне минималният изискван от Брюксел акциз, който е от 90 евро (176 лева) на 1000 къса. В момента действащата ставка у нас е 146 лева на 1000 къса.

В цигарената индустрия у нас е прието за цигари от нисък клас да се смятат тези, чиято цена е до 4,60 лева за кутия с 20 къса. Тук попадат марки като произвежданите от "Булгартабак" - "Средец" и "Горна Джумая", продуктите на "Кингс табако", както и някои вносни - например "Уинстън" и "Ел Ем".

В среден клас са цигарите на цена от 4,60 до 5,20 лева ("Виктори", "Карелия" и други), а във високия попадат тези над 5,20 лева - "Ротманс", "Марлборо", "Собрание" и други.

Днес кабинетът прие и промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Горанов уточни, че има много злоупотреби с акцизите върху горивата, които се използват за отопление. Затова се предлага пропан-бутанът и дизелът, когато са използвани за отопление, да не са с преференциална акцизна ставка. По думите му причината е, че след изписването им като горива за отопление, ги ползвали като моторни горива.

Очакваният ефект за бюджета от мярката е в размер на 71 млн. лева. Ведомствата, които се отопляват по този начин, ще се финансират през разходната част на бюджета. Министърът очаква хазната да бъде натоварена с по-малко от 20 млн. лв., като обясни, че този разход ще нарасне основно в системата на образователното министерство.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.