9 септември 1944 г. е кулминацията на едно пълно столетие на политическо насилие, започнало с насилствената детронация на Александър Батемберг през 1886 г. и завършило с т.нар. Възродителен процес в средата на 80-те години на XX в. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев от парламентарната трибуна по повод 71 години от установяването на комунистическата власт у нас.

Кънев припомни, че през това столетие десетки хиляди български граждани са били убити или затваряни от българска власт.

"България отиде от единия към другия уродлив тоталитарен режим на XX в., от единия към другия партньор в пакта Рибентроп-Молотов. В много отношения в продължение на 70 години този тоталитарен режим ни откъсна от европейските ценности. Режим, който ще остане с черни букви, жертвите надхвърлят 300 000 души", каза Кънев.

Той допълни, че "в последните си издихания комунистическия режим се обърна към крайния национализъм". И заяви, че етническата и верска рана от Възродителния процес все още не е зараснала.

"Докато политическото насилие не бъде признато и отречено, тези рани няма как да зараснат", убеден е Кънев.

Преди Кънев думата взе зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той изтъкна, че след 9-и септември България е била сред водещите държави в света. Докато сега в годините на прехода има само ръст на безработицата и емиграцията.

"Повечето забележителни дати в нашата история предизвикат противоречиви оценки. Десетилетията след 9 септември България достигна до групата на 30 държави в света според икономическия капацитет. Днес се утешаваме, че сме в ЕС. Развиващите се страни, на които сме помагали, ни задминават”, констатира Стоилов.