Малко бензиностанции ни лъжат за цените, но това не трябва да е успокояващо, тъй като подобни проверки ще се провеждат не само преди изборите. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев, който отново коментира цените на горивата.

Той заяви, че в България има внос на горива, и че това е 40% от пазара.

"Преди облагане цените са много разумни. Правих изчисления, и се оказва, че в някои от случаите имаме надценка на литър след налагане на акциз и ДДС от 40 и дори 50 стотинки, което вече е много. В една пазарна икономика дали надценката е висока или ниска е въпрос, по който е спорно доколко ние имаме правото да се произнасяме", каза Дончев.

И подчерта, че тук трябва Комисията за защита на конкуренцията "да си свърши работата", която трябва да изследва изключително подробно пазара, и която може да налага и глоби, не просто да се произнесе "едносрично има или няма картел".

Той отново отбеляза, че КЗК трябва да има достъп до същия обем информация, която ползва и данъчната администрация, за което се налагат законодателни промени.

На въпрос дали ще паднат цените на горивата, Дончев отговори така:

"Говорим за цена преди облагане. В България и ДДС, и акцизът са по-скоро от ниските, и финалната цена на колонката не е сред най-високите в Европа. Но е редно при нисък акциз цената да е сред най-ниските."

Вицепремиерът коментира съвсем кратко темата за отказания въздушен коридор на Русия, която искаше да прати самолети през България за Сирия. Той отбеляза, че темата е приключена от външно министерство, и добави единствено:

"Не бива въпросът да се политизира, доколкото това не е политическо решение, а техническа процедура."

В края на разговора, малко преди да бъде прекъснат от хвърлянето на домати пред Народното събрание, водещите обърнаха темата към стотиците хиляди пререгистрирали местоживеенето си с цел да подменят местния вот. 

"Няма сигнал, на който службите, разбирайте МВР и останалите отговорни институции, да не са реагирали", подчерта Дончев, и каза още: "Не можете да очаквате всички държавни служби да знаят какво се случва във всеки дом и всяка къща."

Той отбеляза, че вече има отрегистрирани, и призова всеки, който види нещо нередно, да подаде сигнал. Но водещите му опонираха, че става дума само за 600 души при 200 000 сменили регистрацията си, и че отговорник за отрегистрирането е кметът на селището, който е в конфликт на интереси.

"Кметът не е единственият участник в този процес, и тук сте прави, че има конфликтна роля, в някои от случаите, колкото и да е неприятно, може да се окаже, че той е основният инициатор. Но освен кметът, в дадено населено място имаме органи на полицията, имаме областен управител, който има право да контролира поне от гледна точка на законосъобразност всичко, което правят законните власти."

Водещите отново натъртиха на едва 600 отрегистрирани, на което Дончев повтори:

"Няма конкретен сигнал, на който отговорните служби да не са реагирали."