Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хасково продължава традицията на ударно откриване на нови статуи. След като на хълма Ямача се извиси най-голямата статуя на Света Богородица, след като в стълб пред общината се заби ниско прелитаща Баба Яга, а във фонтан изникна първият в света паметник на завистта, сега в южния град дойде ред на нова монументална забележителност.

Статуята на Света Богородица, която влезе в книгата за рекорди "Гинес".

Днес, на деня на Хасково, официално бе открита статуя изобразяваща "хасковския каунь". Тази дума на турски означава пъпеш и се е превърнала в синоним на хасковлия. Знакът "ь" е особеност на типичния говор в региона Арманли-Аскуу (Харманли-Хасково).

Завистта, която дърпа Икар надолу.

Скулптурата "Хасковски каунь" е разположена на лично място - на хасковския площад "Атлантически". 

На церемонията за официалното откриване кметът Георги Иванов, през чието дългогодишно управление изникнаха всички изброени статуи, бе отличен с почетното звание "Доктор хонорис Каунь кауза".

Баба Яга, която не спазва указанията на РВД за безопасно прелитане. 

Градоначалникът получи и картина на художника Борислав Данев, а авторът на скулптурата Господин Тенев - Гуспата заслужи плакет на диамант за работата си.

Иванов влезе в лека закачка с министър-председателя Бойко Борисов, цитирайки думите му, че "думите отлитат, но направеното остава". А не е тайна, че хасковският кмет и премиерът не са в никак добри отношения. След като дрон на бТВ засне отвисоко огромното имение за милиони левове на хасковския градоначалник, Иванов открито обяви, че видеото е поръчано с предизборна цел именно от Борисов.

"Критиците могат да казват, че аз съм позирал за "Хасковски каунь", а същото могат да казват и тези, които ме харесват, каза кметът.

Новата скулптура е от месингова ламарина и тежи около 180 кг. Тя е от три части - пъпеш, каца и мъжка фигура с голяма глава, малки крайници и усмивка от ухо до ухо. Посветена на хасковското чувство за хумор и самоирония, както и на зевзеците и на трезвите и нетрезви ценители на карикатурата и шаржа.

Ключови думи

Коментари

Деян

Това са реформаторски паметници, не са като на цар Самуил. Не ги плюъте, комунистически сайт сте.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.