Днес 89-годишната английска кралица Елизабет Втора се записва със сериозен рекорд - става най-дълго управлявалият британски монарх. През декември 2007 г. Нейно Величество вече задмина по друг показател - дълголетието- кралица Виктория, която умира на 81 години и властва 63 години и седем месеца. А това се равнява на 23 226 дни, 16 часа и 23 минути! 

Елизабет Втора е работила с редица министър-председатели на Великобритания като сегашния премиер Дейвид Камерън не е бил роден, когато тя вече е била на престола. През нейното управление са се сменили 12 президенти на САЩ, 7 папи и повече от 40 италиански премиери, брои Би Би Си.

Кралицата все още обаче е далече от постижението на краля на Свазиленд Собхуза Втори, който властва близо 83 години до смъртта си през 1982 г. 

 

 

Медиите във Великобритания преливат от интересни факти за 63-годишното управление на Елизабет. Сухата статистика - тя е направила 256 официални визити в 129 държави. Любопитното е, че в нито един от тези случай кралицата не е прибягвала да паспорта си. Тя всъщност и не притежава такъв, всички паспорти в Обединеното кралство се издават от нейно име, разказва ТАСС.

При визитите се в чужбина кралицата обича - когато е възможно- да упражнява френския си. Тогава тя даже отказва услугите на преводач.

Елизабет Втора е голяма любителка на чай, предпочитанията й са традиционни - "Ърл Грей". Кралицата не отказва като аперитив джин с ликьора "Дюбоне" - за по-добро храносмилане. При тържествени поводи в Бъкингамския дворец тя лично често инспектира подготовката, за да е сигурна, че всичко е идеално.

Нейно величество е можела да се омъжи още на 17 г. Тогава й поискал ръката красавецът Филип. Родителите й предпочели да изчакат четири години преди да дадат разрешение на младите да встъпят в брак.

 

С принц Филип

 

 

На галено поданиците й я наричат "Лилибет", а съпругът й - "Зеленце". Както във всички семейства и в кралското има кавги. Веднъж при посещение в Австралия журналисти заснели бурна сцена, в която - както гласят слухове- кралица Елизабет Втора даже замерила мъжа си с тенис ракета. Но заради голямото уважение към британската монархия, заснетият материал не бил публикуван.

За цялото си управление Елизабет Втора е донесла 57 млрд. лири или 87 млрд. долара приходи на британската икономика. Колко е струвала монархията на Великобритания обаче британските медии предпочитат дискретно да не напомнят точно около забележителния юбилей.