Европейската асоциация на енергийната индустрия EURELECTRIC е изпратила писмо до еврокомисаря Гюнтер Йотингер, в което се призовава Европейската комисия да вземе спешни мерки срещу регулаторните безобразия в българската енергетика.

Според депешата ДКЕВР заплашва да вземе лицензите на ЕРП-тата в изгода на държавния монополист НЕК. От асоциацията уточняват, че са предприели тази мярка заради оплаквания на свои български членове.

"Действията на българските власти на практика нарушават основните европейски принципи на равнопоставеност, честност и прозрачност", категорични са от EURELECTRIC.

В писмото, което освен до Йотингер е и с копия до еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня и еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние, пише, че асоциацията е силно притеснена от действията на местния регулатор, които нямат аналог в Европа. 

"ЕВН Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго ПРО Продажби" имат важна роля за доставките на ток на населението и за изкупуването на зеления ток заедно с НЕК. EURELECTRIC разбира, че стартиралата процедура по отнемане на лицензите е след оплакване от страна на НЕК до ДКЕВР, в която от монополиста настояват да им бъдат върнати 400 млн. лева, предназначени за изкупуването на зеления ток. Трябва да се отбележи, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и НЕК обявиха силна подкрепа за отнемането на лицензите и публично провокираха решението на българския регулатор.

В споменатия случай регулаторът и правителствените институции демонстрират неоправдано и дискриминационно поведение, което е в услуга на държавната НЕК, твърдят от международната асоциация и заявяват:  

Ние се противопоставяме на безпрецедентната ситуация, в която частни компании от страни членки на ЕС, които инвестират и в други държави от общността, са поставени под натиск и заплахи заради това, че спазват стриктно националното и европейското законодателство. Подобни действия досега са забелявани само в Молдова, но не и в страни членки на ЕС. 


Затова от EURELECTRIC настояват за подобряване на инвестиционна рамка специално в Югоизточна Европа и планират европейска среща по темата през октомври т. г.