Полагаме усилия да продължим добрия диалог с Турция и съседните държави, работи се за реализиране на договореностите, очакваме ратифициране на подписаното тристранно споразумение от Турция и Гърция.

Това каза днес вицепремиерът Румяна Бъчварова, която заедно с Меглена Кунева, Ивайло Калфин и Даниел Митов обяви позицията на правителството по темата за бежанската криза, предава БГНЕС.

Бъчварова добави, че отделно от това е внесено в НС предложение за повишаване наказателните мерки срещу каналджийството и трафика на хора.

Ще настояваме за синхронизиране на националните законодателства в ЕС и за създаване на обща европейска прокуратура. Създава се специализирано звено между МВР и прокуратурата, което ще разследва приоритетно организаторите на мрежите за трафик на хора.

Успяваме да не допуснем неконтролирани от нас притоци на хора. Действията ни дават резултат. Активно работим по ограничаване и разбиване на нелегалните мрежи, които контрабандират бежанци срещу заплащане. Тълкувме тези престъплениия като особено тежки, каза вицепремиерът.

Бъчварова каза още, че България ще настоява за унифицирани молби за международна закрила и въвеждане на единен статут на бежанец за целия ЕС.

Трябва да признаем, че опитите да се намери добре работещо европейско решение за бежанците, не дават задоволителен резултат, отбеляза вицепремиерът.

Позицията на България е, че е необходима ясна и категорична обща европейска политика, която да отразява общата ни солидарност. Предложението за разпределение на бежанците във всички държави-членки отразява принципа на солидарност. Все още има обстоятелства, които трябва да намерят отражение в начина на разпределение. Той трябва да бъде максимално справедлив. България вече заяви, че ще приеме 500 новопристигнали бежанци. Трябва да се определят условията на заселване на бежанците за тяхното дългосрочно пребиваване, а когато се създаде благоприятна обстановка, трябва да се осигури тяхното връщане, подчерта още Бъчварова.

Тя заяви и че трябва да има общо налагане на европейските ценности, поемане на задължения от държавите-членки и увеличаване на усилията. България е готова да даде своя принос за това, отбеляза още вицепремиерът.