България е почти на дъното в класация за условията на търговия на Световния икономически форум. В изследването The Global Enabling Trade Report 2014 страната се нарежда на незавидното 70-о място от 138 държави, точно между Албания и Салвадор. Все пак трябва да се отбележи, че има известен напредък - страната е мръднала с 4 позиции напред в сравнение с предишното издание на доклада, което беше през 2012 г. Стойността на индекса за условия на търговия за България е точно 4 пункта при максимални 7. По-зле от нас от страните в ЕС е само Румъния, която заема 75-о място с индекс 3,9.

Индексът е изграден от четири съставни показателя - достъп до пазара, гранична администрация, инфраструктура и операционна среда. В тях са включени общо 56 най-различни индикатори за търговската среда - от митнически ставки до качество на интернет връзката и брой документи, необходими за внос или износ.

България е на най-предна позиция по отвореност на икономиката - 20-о място, защото общият обем на вноса и износа представлява 116,5% от брутния й вътрешен продукт. Най-зле е в достъпа до чужди пазари, където заема 97-а позиция. За сметка на това по лекота за навлизане на вътрешния пазар условията са добри, което ни отрежда 46-а позиция.

Ножицата между условията за внос и износ е свързана с това, че като членка на ЕС България получава по-малко привилегии за експорт на своите стоки в трети страни за разлика от класическите бедни държави, за които се прилагат преференциални ставки.

Основните проблеми за българските износители са идентифицирането на потенциалните пазари и клиенти, достъпът до финансиране, затруднения при покриване на изискванията на клиентите, технически изисквания и стандарти зад граница.
В същото време вносът в страната е ограничаван от тарифи, затормозяващи гранични процедури и корупция на границата.

Националните търговски политики стават все по-сложни и вече не е достатъчно само да се говори за намаляване на мита и тарифи, за да се улеснява търговията, смятат авторите на доклада. Те припомнят, че според изследването Valuing Growth Opportunities намаляването на търговските бариери наполовина в съответствие с добрите световни практики може да допринесе до увеличаване на брутния вътрешен продукт на една държава с до 5%.

При това ефектът е най-добър в развиващите се икономики и облагодетелства най-много малките предприятия.

Топ 10 на страните по условия на търговия

Държава    Индекс
Сингапур    5,9
Хонконг    5,5
Холандия    5,3
Нова Зеландия    5,2
Финландия    5,2
Великобритания    5,2
Швейцария    5,2
Чили    5,1
Швеция    5,1
Германия    5,1