Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА - Най-големите държави в Европа дават тези дни сериозен урок на най-емигрантската държава в света , САЩ, като отвориха границите и сърцата си за окаяните бежанци от Близкия изток. Беше време, когато Вашингтон се опитваше да чете анотации на лидерите от Стария континент да поемат отговорност за емигрантите. Сега нещата се обърнаха, САЩ за една година са приели 1000 души, които са се спасили от кошмарните разправи на джихадистите, а страните от Европейския съюз приютяват стотици хиляди.

 

Какво предизвика провала в трите държави Ирак, Либия и Сирия, откъдето прииждат най-много бежанци?

 

На 12 февруари 2003 г САЩ и Великобритания започнаха войната в Ирак. Официално поводът бе, че диктаторът Садам Хюсеин е натрупал оръжия за масово поразяване и може да атакува с тях САЩ и другите западни държави. Към края на същата година той бе заловен, а по-късно осъден и позорно обесен. Повечето иракчани тържествуваха по улиците и замеряха с обувки (най-обидния жест според арабския социален кодекс) портрети и статуи на детронирания управник. Години по-късно така и не бяха открити ядрените и химическите арсенали на багдадския самодържец. Така и никой не разбра дали тези опасни оръжия въобще са съществували някога. След осем години и над 2 трилиона долара на 14 декември 2011 г. във Форт Браг, Северна Каролина, президентът Барак Обама обяви, че е изпълнил обещанието си да сложи край на войната и тържествено посрещна последните американски войници, които се завърнаха от фронта. Лидерът на САЩ пренебрегна съветите на изтъкнати генерали, сред които Дейвид Петреъс и остави Ирак на произвола на съдбата.

 

Корумпираното правителство в Багдад, непреставащите вражди между сунити и шиити, а и абсолютно неподготвената да воюва иракска армия, постепенно създадоха хаос в разрушената от войната страна. Така се стигна до появата първо на отделни въоръжени антиправителствени фракции, а после и на организираната и добре финансирана сила, нарекла себе си Ислямска държава в Ирак и Леванта (старото име на Сирия). В мъглата на политическия вакуум, който възникна след изтеглянето на САЩ, вашингтонската администрация повтори грешката си, направена през 80-те години в Афганистан. Тогава ЦРУ инвестира над 300 милиона долара в каузата на Осама бин Ладен, който бе главната фигура в муджахидинската опозиция срещу съветските войски. После дойдоха атаките на 11 септември 2001 г.

 

Сега САЩ въоръжиха опозиционни групи, които според тях трябваше да свалят сирийския диктатор Башар ал Асад. Сценарият обаче се оказа зле написан и обединилите се джихадисти прегазиха границата с Ирак, помитайки по пътя си пост след пост на иракската армия. Настъплението, буквално извършено като марш на скок, не срещна почти никаква съпротива. В ръцете на ислямистите се оказа грамаден арсенал от модерни оръжия на САЩ, с които щедро бе въоръжена новата иракска армия. На 29 юни 2014 г. главатарят на Ислямска държава провъзгласи създаването на халифат. Джихадистите натрупаха солиден бюджет от над 2 милиарда долара, част от които постъпваха от търговия на черно с нефт. Солидна лепта във финансовото осигуряване на терористичната сила продължават да имат милиардери от Катар и Саудитска Арабия.

 

Първоначално Вашингтон декларира, че Ислямска държава е „шайка терористи“, които не представляват сериозна заплаха. Оказа се обаче, че към май 2015 г. джихадистите контролират половината от Ирак. Този факт идва почти година след началото на въздушните удари срещу групировката, които бяха наредени от Обама. През 2015 г. в авиационната война се включиха и държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Парадоксът е, че редица от петролните шейхства официално обявяват Ислямска държава за свой кръвен враг, което не пречи на банки в тях да прехвърлят крупни суми по сметките на дхихадистите. Междувременно религиозните екстремисти продължават да поддържат бойни действия в три държави – Ирак, Сирия и Либия. По всичко изглежда, че бомбардировките са повече като димна завеса, за да не бъдат обвинени САЩ в пълно бездействие. Включването на изтребители от Йордания, Обединените арабски емирства, Саудистка Арабия, а в последствие и от Египет, би трябвало да бъде прието така: джихадизмът е арабска работа и нека те се оправят с него.

 

Това е сегашната реалност в Близкият изток. Нека припомним, че преди 6 години в Кайро, в програмна външнополитическа реч, току що наченал втория мандат в Белия дом, Обама заяви, че започва „ново начало“ в отношенията на САЩ с ислямския свят. Те трябва да се опират на „взаимните интереси и уважение“. „Цикълът на подозрение и неразбирателства трябва да приключи“. Това бе реакцията на лидера на САЩ на т.нар арабска пролет, която трябваше да доведе до дълбоки промени в Близкия изток. Промени настъпиха, но те не са това, за което се надяваше лидера на САЩ. Утопизмът на Обама му пречи да осъзнае, че понятието демокрация не се вписва в речника на религиозните фанатици, които според Корана живеят в своя XIV век.

 

Липсата на действащи правителства в Багдад, Триполи и Дамаск предизвика вакуум, който веднага бе запълнен от верските фанатици. Кланетата, предприети от джихадистите, прокудиха от родните им места милиони хора. Броят на бежанците само в Турция надхвърли 2 милиона. Стотици хиляди продължават своето бягство към Европа. Проблемът не е нов в Близкия изток, който е един от най-нестабилните райони в света. Той е от десетилетия, но никога не придобивал мащаби като сегашните. Повечето хора, напуснали домовете си са мюсюлмани. За първи път от 2000 години насам напълно бяха прокудени от родните си места и повече от 120 хиляди християни, които живееха в Ирак. Този факт също като че ли убягва от вниманието на Обама. Когато по-рано тази година 21 християни от Либия зверски бяха екзекутирани от палачи на джихадистите на брега на Средиземно море, президентът на САЩ пропусна да посочи верската им принадлежност, критично посочва „Вашингтон пост“.

 

Места като Ирак и Кения в продължение на хиляди години са били населявани от хора с различна религия. Фактът, че днес обществата там се разделят на верска основа е много обезпокояващ“, заявява във вестника Камерън Хъдзън, директор на Центъра за предотвратяване на геноцида към Мемориала на холокоста в Тел Авив.

 

Парадоксално звучи, но когато Садам и Кадафи управляваха в Багдад и Триполи страхът от тайните служби на диктаторите караше екстремистите да подвиват опашки. Освен това диктаторите виждаха в ислямистите най-сериозната заплаха за властта си и периодично провеждаха чистки срещу тях. В своята параноя Саддам Хюсеин достигна до крайна жестокост, когато изби със задушлив газ хиляди кюрди, сред които жени и деца, в блатистите райони по границата с Иран. Дори след това драстично масово убийство Саддам бе преценяван като пазител на баланса с Техеран в района и продължаваше да получава западна подкрепа и оръжия.

Войната срещу Ислямска държава и Ал Кайда е много иронична, след като тези организации са поддържани отчасти с пари, които ние плащаме на саудитците и на емиратите от Персийския залив, за да купуваме нефта им“, посочва в „Хъфингтън поуст“ д-р Юсаф Бът, старши съветник в Британско-американския съвет зас сътрудничество в сигурността.

 

Колкото по-дълго продължава съществуването на терористичната Ислямска държава, толкова повече ще се изостря кризата с бежанците от Близкия изток. На фона на библейските мащаби на принудителното преселение на стотици и стотици хиляди хора, цивилизованият Запад трябва да предприеме нещо повече от това да приеме бягащите хора. Може би е дошъл моментът, когато САЩ и НАТО трябва да започнат нова „пустинна буря“ в Ирак, за да се сложи край на геноцида в района.

Ключови думи

Коментари

Който го е започнал, той и трябва да го завърши! САЩ и НАТО трябва да бъдат принудени да спрат с войните, които създават, под прикритието на други цели! А Европа трябва да си стъпи на краката и да докаже и покаже коя в действителност е тя! Стига игрички, стига с долнопробни и братоубийствени шегички, времето настъпи!

"Беше време, когато Вашингтон се опитваше да чете анотации на лидерите от Стария континент да поемат отговорност за емигрантите." "САЩ за една година са приели 1000 души, които са се спасили от кошмарните разправи на джихадистите, а страните от Европейския съюз приютяват стотици хиляди." "Нека припомним, че преди 6 години в Кайро, в програмна външнополитическа реч, току що наченал втория мандат в Белия дом, Обама заяви, че започва „ново начало“ в отношенията на САЩ с ислямския свят." Тези три цитата са достатъчни за да не приема анализа на Томов.

може ли разяснение за неразбиращите?

Развеселен

Обама е краен левичар и си подкрепя мюсюлманите. И най-големите скептици /като мен/ това им стана ясно...

Китайские банки продолжают политику санкций против РФ!!!!!!!!! Банк ВТБ испытывает сложности в сотрудничестве с китайскими партнерами, которые вызваны «излишне тщательным» подходом китайских банков к соблюдению санкционного режима в отношении российских финансовых институтов. Об этом сегодня в рамках сессии на Восточном экономическом форуме /ВЭФ/заявил первый заместитель президента-председателя правления банка ВТБ Василий Титов. Затронув проблему санкций, предполагающих ограничения для рядя российских банков по заимствованиям на внешних рынках, Титов отметил: «Эта проблема неожиданно всплывает в двусторонних отношениях. Иногда наши китайские партнеры подходят излишне тщательно к соблюдению санкций. Мы испытываем серьезные проблемы с осуществлением платежей и расчетами через китайские банки. То, что раньше происходило за полдня, сейчас может занимать до двух недель». Титов пояснил журналистам, что китайские банки изучают каждую транзакцию, что приводит к задержке платежей. Информационное агентство России ТАСС

Летете с Аерофлот -руския превозвач, че изчезва! Fitch понизило рейтинг «Аэрофлота» до «B+»

аре, българските грантови медии и те кацнаха на путинския медец. как си личи жълтия произход само - от "Труп", та в "клуб".

шуйский

В този псевдоанализ няколко пъти се казва: "САШ въоръжиха"!!! Някой да е виждал араби въоръжени с друго освен калашници:))))

SRQBoyboy

Има и доста танкове Ейбръмс, хамъри и прочие бронирана техника. И в Йемен се случи същото - тонове тежка техника, дори хеликоптери и патрулни катери - попданаха в ръцете на ислямстите.

муйский

Ами няма да ги въоръжават със скъпо или некачествено оръжие, АК е универсално и върши перфектна работа, качество на най-ниска цена!

фрунзе

Старото ченге Томов май е забравил че Саддам запали войната с Кувейт и оттогава Близкият Изток не е същия!!!

SRQBoyboy

Глупак си ти Фрунзе. За тебе всички са ченгета, но е крайно време да провериш дали в главата ти е останало малко сиви вещество, с което да помислиш. След първата пустинна буря американските войски стигнаха до Бгадад и все пак решиха да оставят Садам на власт. Интересно защо?

F35

Правилна е оценката за провала на левичара и страхливеца Обама. Но в анализа няма и дума за ролята на Путин и Иран в кризата в Сирия. Кой крепи и въоръжава Асад? Половината от джихадистите идват от Русия. Кой купува контрабандния петрол на ИД през Турция?

ozzy

Точно така е.

Сия

Браво! Без заобикалки, ясно и точно. Предпочитам да коментирам текста, а не автора.

Дизраели

не разбрах само една война какво ще РЕШИ?! особено при положение, че от другата страна на фронта има елитни подразделения на редовната руска и ирански армии и паравоенни на Турция, Китай и тн(за които те официално признаха, че не контролират). Как ще пратим български военни(НАТО) в чужда земя, за да биват избивани на килограм?! Това ще бъде ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА. Най-доброто е политически преговори и мир. А бежанците са си хуманитарна катастрофа отвсякъде, но затова не виждам ВИНА в Обама или Европа. Напротив, ООН се провали. А то се провали, защото преди 20 години няКОЙ реши, че Русия трябва да наследи СССР в Съвета за сигурност на ООН. Това беше груба политическа грешка, която плащаме сега. Ако член на СС на ООН беше ОНД нещата щяхя да са различни и най-малкото една потенциална Велика сила като Украйна щеше да има глас в световните дела(чрез ОНД), а нямаше да бъде обект на агресия от нейни съседи. Така че поне ЕДИН ПРОБЛЕМ щяхме да имаме по-малко!

SRQBoyboy

Пълни глупости! Не става дума да се връща Садам от гроба, а просто едно нещо, което Дизраели не може да проумее. Демокрацията е невъзможна в арабския свят. Затова добра или лоша единствената държава с демократично управление в района е Израел. В международната политика на една свръхсила (тя май е единствена) трябва да се мисли за дългосрочната перспектива. Сваляш диктатор и какво? Каква система ще има след това? Преди години Китай се опита да изнесе революция в Индонезия, в резултат на което бяха изклани 2 милиона. А за руснаците: засега имат само 400 морски пехотинци. Планират да изпратят още 1000 бойци. Досега не се бият с никого. Просто прехвърлят руски елтни части, които да пазаят Башар Асад. Цялата стратегия на Путин е много мътна и накрая действително може Русия да затъне в близкоизточните пясъци.

Дизраели

и да напомня на автора, че нито една част от народа на Ирак - Ислямска държава, Кюрдите, Умерената опозиция НЕ ИСКА връщането на Саддам или Кадафи. Като свалят Асад и той много бързо ще бъде забравен. Така че проблемът не е в свалянето на диктаторите, проблемът е че бяха свалени с ВОЕННИ СРЕДСТВА, а не с политически!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.