Германия да приеме нови 31 000, а Франция – 24 000 бежанци от общо 120 000 за целия Европейски съюз през идните две години предвижда проект за отговор на кризата според европейски източник, цитиран от Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд отделно потвърди, че страната му е готова да приеме още 24 000 мигранти както и да започне разузнавателни полети и въздушни удари срещу т.нар. Ислямска държава в Сирия.

Оланд заяви, че разполага с доказателства, че част от терористичните актове срещу страната му са подговени именно от територията на Сирия.

Успоредно с увеличения прием на бежанци ЕС ще включи държавите от Западните Балкани към нов „списък“ от „сигурни държави“, съобщи още източникът.

Новите 120 000 бежанци се прибавят към 40 000, за чието преразпределяне ЕС вече се споразумя. С тях квотата на Германия става около 40 000, на Франция – около 30 000.

Към Италия и Гърция, от които досегашната схема преразпределяше мигранти, се присъединява и Унгария.

Очаква се председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да обяви предложението пред пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург в сряда.