Заливът Болата край каварненското село Българево, който преди време влезе в клуба на "Най-красивите заливи в света", е застрашен от изчезване. За това алармира кметът Цонко Цонев, предаде БГНЕС.

"Проблемът при един от най-красивите заливи в света, може да изчезне. Част от буната е прокъсана преди три години от едно голямо наводнение, което означава че при следващо такова наводнение и буря, това всичко ще стане едно голямо езеро. Ще се казва езеро Болата", каза Цонев.

Според градоначалника на Каварна са подадени са документи към областна администрация, а оттам те са препратени към междуведомствената комисия по бедствия и аварии и от там вече три години нищо. 

"Както знаем всичко държавно е „Куче влачи, диря няма”, така че няма да се учудя до година-две ако не дай Боже се случи някое такова природно бедствие да останем и без най-красивия плаж в България", добави кметът. 

Заливът Болата е обявен от МОСВ за защитен природен парк за водоплаващи птици. От 2013 г. райското кътче Болата е пълноправен член в клуба на „Най-красивите заливи на света“. Болата не е само плаж, а единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и същевременно обхваща околните скали и малката река.