Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че е възможно в Европа да вземе връх егоизмът „като се ограничат фундаменталните човешки права – например на бежанците“. В речта си по случай 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия държавният глава каза, че „решението на кризата с бежанците не е по силите на нито една държава, която и да е тя“.

Европа може да решава кризите, независимо дали те са гръцка, украинска, бежанска или друга, само когато сме заедно. Европа е силна, когато е обединена. Българският народ е силен, когато е единен. Ние сме българи, но и европейци“, каза Плевнелиев на площад „Съединение“ в Пловдив.

Президентът призова още за „градивен и аргументиран диалог, за толерантност и взаимно уважение“ при предстоящите избори и референдум.

Съединението не означава единомислие, но означава вслушване в аргументите на другия“, каза още Плевнелиев.

 

Предлагаме ви цялото слово на Росен Плевнелиев пред събралите се на площад „Съединение“ в Пловдив.

В историческия път на България има събития, които годините не изличават и които народната памет неизменно пренася през вековете. Днес отбелязваме една от тези дати, които завинаги остават вписани със златни букви в националната ни история.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия и сега, 130 години по-късно, блести със своята чистота и безкористност, с народния стремеж за справедливост. На онзи паметен 6 септември 1885 година българският народ доказа, че има и желанието, и волята, и готовността да кове собствената си съдба в свободна и обединена България! “Вече никой не може да упреква българите, че нямали държавна идея, народно самосъзнание и че тяхната свобода била само харизано нещо, което не знаели нито да ценят, нито да пазят”, пише чехът Константин Иречек в дните след Съединението.

И наистина - eдва седем години след своето Освобождение с високо вдигната глава българите се осмелиха да ревизират решенията, наложени им отвън, доказвайки, че са повече от всякога единни в стремежа си за достоен живот. Защото, макар Берлинският договор да разпокъса България, както сполучливо отбелязва един тогавашен военен кореспондент, „тези държави бяха разделени само външно. Вътре, (обаче), те останаха свързани помежду си в най-тясна връзка. Двете държави приличаха на две тела с едно сърце“. Сърце, което туптеше с девиза: „Свобода, независимост и България за себе си“.

Смелите мечтатели, дръзнали да започнат акта на Съединението, имаха на своя страна най-силното оръжие - чистите помисли и народната воля. Тяхната мечта бе идеалът на българския народ. Затова не е случайно, че младият български княз Батенберг избра не друг, а пътя към Пловдив. Затова не е случайно, че само дни по-късно мобилизираните български войници тръгнаха не като на война, а като на сватба. Затова не е случайно, че армията на капитаните отбеляза славни победи, които веднъж завинаги подпечатаха дълголетието на това велико дело.

Нека се помни, че нашите предци застанаха като един в защита на Съединението. „Целият български народ, християните, мохамеданите, арменците, евреите възторжено викаха от радост“, пише в спомените си чуждестранен журналист. Именно в тези първи години от живота на Свободна България се оформи онова чувство за синовен дълг, с което българите защитаваха Родината през последвалите Балкански и Световни войни.

Със задружните усилия на всички българи младата ни държава преодоля първото и най-голямо изпитание пред себе си. Свободна България доказа, че е силна, обединена и жизнена. Че няма да се стопи отново в мрака на безвремието, а ще извоюва своето достойно място в Европа и света. За това правдиво можем да кажем, че „при гърмежа на топовете от Сливница в България се роди истинското разбиране за „отечество“.

Скъпи сънародници,

За съжаление, днес броят на конфликтите в региона и по света е рекорден. Преминаваме през трудни времена. Едновременното протичане на кризите и взаимодействието между тях рязко повишава рисковете. Само заедно можем да решим всяка криза. Начинът, по който решаваме или задълбочаваме проблемите в държавата, определя отношението на гражданите към политиците и институциите. Най-тежката криза е кризата на доверие. Дали хората ще вярват в институциите, които ефективно да решават техните проблеми, или ще се затворят в пасивност и недоверие. Дали ще вземе връх егоизмът в Европа, като се ограничат фундаменталните човешки права – например на бежанците? Бежанците са хора като нас. Те са бащи и майки, инженери и учители. Те са човешки същества в нужда. Те бягат от ужаса на войната и от машината за терор на „Ислямска държава“.

Решението  на кризата с бежанците не е по силите на нито една държава, която и да е тя. Европа може да решава кризите, независимо дали те са гръцка, украинска, бежанска или друга, само когато сме заедно. Европа е силна, когато е обединена. Българският народ е силен, когато е единен. Ние сме българи, но и европейци. Градим своето достойно място в семейството на европейските народи, както ни завеща Левски. Трябва да отстояваме единството на българската нация, трябва да продължим да вярваме в завета на основателите на Европейския съюз за единство, общ глас и съюз на народите в Европа, като научен урок от две световни войни и безброй конфликти и жертви, които поколения европейци преживяха и изстрадаха в миналото.

Скъпи сънародници,

Смисълът на празници като днешния не е в повърхностното търсене на национална гордост от отминали събития, а в стремежа да пренесем мъдростта и поуките от тях през вековете. Вярвам, че най-силното послание, което актът на Съединението отправя и до наши дни, е, че българският народ успява тогава, когато е обединен. Когато има национален идеал, когато дръзва да кове сам съдбата си, когато има истински лидери, които вървят редом с него и следват волята му.

Само след няколко седмици предстоят референдум и избори. От тази висока трибуна призовавам за градивен и аргументиран диалог, за толерантност и взаимно уважение. Съединението не означава единомислие, но означава вслушване в аргументите на другия. Съединението означава да работим заедно, задружно, всеки според силите си, за по-добрия утрешен ден на Родината, за децата на България!

Да живее Съединението!

Да живее България!  

Ключови думи

Коментари

тука е така

Най-добрия президент на Б-я!

точно така, само тука мож да има такъв олигофренски коментар!

Пълен малоумник! Слава Богу че народът ни е корав и не приема наглите арабески с китки, ами ги изпраща по направление със стиснати юмруци. И това никой не може да го промени. Много сме изстрадали тази земя, за да я подарим на поредното мюсулманско нашествие. Понеже знаят че вече не могат да дойдат на коне с извадени ятагани, се примъкват с жени и деца отпред, каква е разликата?

Милен

Съединението е най-великият момент в историята на Третата държава, без съмнение! За жалост обединяването в името на националния интерес на Стамболов, ген. Данаил Николаев и Петко Каравелов ("русофоби" и "русофил") остава само един проблясък... Следват преврати, тероризъм и т.н :( Дано сме поумнели поне малко оттогава насам

Веднъж да дойдат президентски избори и тоя най после да изчезне ще му олекне на народа!

65

1. Не говори от името на някой без да те е упълномощил! 2. Подготви се отрано, че "тоя" ще има втори мандат.

of

Обърнете внимание кои народи най-малко се пенявят срещу чужденците. И ги приемат. Може да не ги харесват много, но не избиват някакъв недъгав псевдонационален комплекс. но както и да е, ракиените "патриоти" така или иначе няма да го разберат никога.

Кои народи! Гърция-не приема, Чехия-не приема, Полша -не приема, Унгария-не приема, Австрия-не приема, Сърбия-не приема, Македония-не приема. България обаче приема-над 35 000 , и с даден статут. Гърците не регистрират емигрантите, и не им дават статут, Унгариия -също-което е нарушение, а в България-всеки дошъл получава статут, настаняване, издръжка, 1200 лв общо е издръжката на всеки нелегален, за 2013 е 350 млн издръжката на нелегалните-министър го заяви открито-това е официална сума. Май по-голяма от нашата толерастия я няма. А да - "бежанци" ДОРИ ИЗХВЪРЛЯХА ДРЕХИ И ХРАНА, ДАРЕНИ ОТ МЮФТИЙСТОВТО И ЧАСТНИ ДАРИТЕЛИ. ПОСЛЕ РАЗБИХА САНИТАРНИТЕ ВЪЗЛИ В БУСМАНЦИ-защото не знаят как се ползва тоалетен моноблок и батерия за мивка-в Пакистан(щото май това не са сирийции, а са пакистанци и етиипоци-тоест идват от мирни държави) явно не са открили топлата вода.

5of

Супер е как речите и личността на Президента разделят БГ-индивидите на 2 категории. Едните са предприемчивите хора, които работят, не се оплакват, справят се с живота си, разчитайки на себе си и са обективни към себе се и реалността. Другите са: или фенове на владимир путкин; или фенове на хитлер; или фенове на тони стораро.

5of

Надявам се от написаното по горе разбирате, колко съм тъп!

Q

Всичката тази сган трябва да се върне там от където умишлено я изпращата, като се прекрати и войната в Сирия!

65

Като гледам снимки по медиите, над 90% от представящите се за бежанци няма как да са "бащи и майки, инженери и учители". Очаквам след ситна цедка от страна на администрациите на държавите от ЕС тези над 90% да бъдат върнати на подателя до края на годината!

тука е така

Изчетох всички коментари тук и няма да казвам какви псевдопатриоти има в Б-я,направо си е срам,голям срам,няма да казвам кои са те,те сами ще се сетят.

5of

За теб да си продаваш земята и държавата патриотизъм ли е?

Бежанците може да са хора, но тези, които са ги изпратили не са... Край на войната - това е решението!

Johnny Long

Айде българетата, как е ? Беднеете ли все повече...Избягват ли ви бежанците. така е когато живеете в миризлив кенеф....

scott

бежанците и те са хора....инженери по резане на глави и умитери по ислам....слагайчалмата и бурката, домакинино.

Учител "бежанец" да му се даде работа като учител. български учител-да върви в гърция да мие задници!

Киви

Ако човек без дом, без пари, без европейско образование и без да знае езика успее да заеме Вашето работно място, значи сами преценете колко струвате! Хайде стига с тази истерия и ако сме толкова велик народ, то нека подходим с подобаващото самочувствие!

нелегалните не искат да работят

Пак омраза към България. България прие от 2013 г досега над 40 000 нелегални- и им даде статут, за разлика от Гърция, Македония, Сърбия,, Австрия,, Унгария които НЕ дават статут на нелегалните, а ги транспортират към Германия. Италия заяви ,че изнемогва, от дошлите 15 000 нелегални-сравни с дошлите 40 000 в България-и то вече с уреден статут. А и друго-нелегалните не са опасност за работата ни-никой не е твърдял това-нелегалните просто отказват да работят. иевашка фабрика в Гоце делчев даде работа на 20 сирийки, и те избягаха на втория, щото бежанец не трябвало да работи,жените в Сирия не работили, а искат да са на пожизнена издръжка от държавата домакин-без да работят . Мъжете от Пакистан и Сирия искат да работят и по фермите, нито в заводите, нито в тухларните, нито в строителството. Това е-професия-"бежанец" Бежанец от мирна държава-като пакистан, като Етиопия?! Защо България не спазва закона-ето даден им е статут, и от там нататък, ти поемаш отговорност сам за себе си-и отиваш и работиш.

scott

Кивито, кой ти говори за "РАБОТНО МЯСТО"! ПРОСТО ШЕ ТЕ ЗАКОЛИ НА УЛИЦАТА ПО ЗАПОВЕД НА НЕГОВАТА СИ РЕЛИГИОЗНА ЦЕНТРАЛА ИЛИ ЗА КЕФ! ПОСУЕ: Той РАБОТИ ШЕФ, а ти АРБАЙТ МАХТ ФРАЙ КАТ ПОДЧЕВЕЦИ И РАЯ. Ама щом мислите, че нема опаснос - ОК! Купи си мнооого вазалин.

Така де-то и оня който се взриви на летище Бургас беше инженер.

Какви инженери са - да не са от тия, които като си вземат дипломата се заемат с внос на работна ръка за Германия, спейки по паркинзите.

Развеселен

а пастирки има ли?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.