Най-общо казано става дума за съчетаване на полезното с приятното, когато е  налице желанието да разнообразиш градската среда с някой и друг стрък домат или леха с чушки от една страна, а от друга – на разположение е площта, върху която може да бъде реализиран проектът, макар и ограничен във времето. Защото навсякъде, дори и в градове като Ню Йорк /откъдето тръгва Urban Gardening/ има пустеещи земи, които изчакват застрояването си, а дотогава могат пълноценно да бъдат използвани за отглеждане на краставици или боб, например, ако жителите на съответния град копнеят и по нещо зелено извън бетона. Начинанието зависи, разбира се, и от благосклонността на местните власти, но в повечето случаи тя е факт – градинарите не пречат, само помагат за по-привлекателния вид на града.

Причините да се включиш в подобен проект могат да бъдат различни – ако си загрижен за природата, ако градината много ти липсва, ако искаш сам да отгледаш нужните ти зеленчуци, ако това е начинът да влезеш в контакт със съмишленици, като същевременно някак допринасяш за разнообразяването на традиционната градска физиономия. За целта работа може да свърши дори и една количка за пазаруване, но обичайно търсени са все пак по-мащабни площи – територията на бивша казарма или на някогашно летище, покривът на някой подземен гараж, готвеният за бъдещо строителство празен за момента терен.

За лехи нерядко се използват колички за пазаруване – така градината лесно може да бъде преместена. Снимка: o'pflanzt is Мюнхен

„Първопроходците“ в Германия са столичаните, чиито градски зеленчукови градини съществуват още от 2009. Междувременно имат сериозна конкуренция и в редица други германски градове като Хамбург, Мюнхен или Кьолн. А всяка от градините има своя специфика, наложена не на последно място от необходимостта да се проявява гъвкавост – теренът няма вечно да е на разположение, във връзка с което се практикува „мобилна версия“ в отглеждането на зеленчуците и другите растения: те виреят в сандъци, контейнери и други видове преносими „лехи“, благодарение на което могат лесно да бъдат преместени. Освен това така се избягват заплахите от вероятната замърсеност на градската почва.

Благодарение на Urban Gardening децата научават повече за природата. Снимка: o'pflanzt is Мюнхен

Както постоянно се отбелязва в списъка с изброявани достойнства на този вид градинарство – прибирането на реколтата не е водещо. За повечето участници по-важна е съвместната дейност, в рамките на която можеш да споделиш задоволството от това, което правиш. И то не е само копането и поливането – редовно се организират най-различни акции, при които може да се научи повече за отглеждането на едно или друго, да се даде възможност на децата да се сближат повече с природата, да се представят пред по-широка публика „достиженията“, които все пак не са съвсем типични за градските условия.

Градината Нойланд в Кьолн е и много живописна. Снимка: Авторката

Естествено, необходима е и организация – ако площта за градината в Берлин, например, трябва най-напред да бъде разчистена от трупаните с години върху нея боклуци. Но ентусиазмът на градинарите се оказал на достатъчно високо ниво и работата била ефективно свършена – незабавно се намерили 150 доброволци. Оттам нататък в повечето случаи площите се обработват и експлоатират съвместно, а плодовете на труда се поделят. И почти няма нужда от напомняне, каквото може да се види на входа на кьолнската градина Нойланд – не берете зеленчуците, те са на децата, които се грижат за тях.