Докато депутатите гласуват промени в закона за потребителските кредити и нищят фирмите за бързи пари назаем, от страната масово заваляха оплаквания от тормоз на служители на тези фирми.

Историите на длъжници, които са били жестоко пребивани от кредиторите си, заляха сутрешните блокове. 

Преди ден публично достояние стана един такъв брутален случай - в Каблешково. Служители на фирма за бързи кредити "Вега 1" счупиха две ребра на 57-годишния Владимир Павлов. Освен побоя биячите стреляли наред с пистолети.

Става въпрос за кредит от 800 лв., по който Владимир бил само поръчител. Иначе парите били изтеглени от жена, която обаче останала без работа и спряла да плаща вноските.

Пред бТВ тази сутрин пострадалият разказа, че като видял четиримата мъже побягнал и се скрил в банята. Те обаче разбили вратата и го измъкнали на двора, където се саморазправили с него.

"Изхвърлиха ме от най-горното стъпало, почнаха да ме ритат", разказа Павлов. Един от мъжете си сложил крака на врата му и го заплашил, че ако до утре не върне парите, ще го убият.

Емилия, жената по чийто кредит Владимир станал поръчител пък сподели пред камера:

"Казаха да си приготвя ковчега и аз се крия, страх ме е". 

Според жителите на ромската махала в Каблешково, "кредитните консултанти" им били чести гости. Кметицата на Каблешково обаче коментира, че досега никой досега не е подавал жалба за тормоз заради неплатени кредити. Затова и не е предприела нищо.

Фирма „Вега-1“ ООД е регистрирана в Шумен с капитал от 250 000 лв., управител е 40-годишната Димитрина Стоянова. Неин е съдружник с 45-годишният Светлозар Стоянов. Фирмата има офиси в Шумен, Дулово, Айтос и Търговище, посочва бТВ.

Истории на пребити длъжници показа и Нова тв.