БЕРЛИН – Бежанците, пристигнали в Европа, ще бъдат разпределяни между всички държави членки на Европейския съюз. Първо ще бъдат облекчени Италия, Унгария и Гърция. Ще има възможност страна от ЕС да откаже прием на мигранти, но само при доказване на невъзможност да се справи. Тя ще може да се “откупи”.

Това са акценти от извънредния план, който Европейската комисия е изготвила вчера, разкрива днес “Франкфуртер Зонтагсцайтунг” (ФЗЦ). Формалното одобряване на документа ще е в сряда, когато президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер ще го оповести публично, твърди изданието.

На първо време трябва да се преразпределят 54 000 бежанци, които сега се намират в Унгария, 50 400 в Гърция и 15 600 в Италия или общо 120 000 души ще поемат към други държави от ЕС.

Извънредният план, който ще е в сила през следващите две години, се отнася за бежанци от Сирия, Еритрея и Афганистан, които в момента съставляват най-големия поток към Европа. Тези хора са и с най-големи шансове да получат политическо убежище – над 75 на сто.

Създава се и специален фонд за подпомагане на приемащите държави. Всяка от тях ще получи по 6000 евро на бежанец.

Същевременно ЕК проявява известно разбиране към страни, които се обявяват срещу квотите за приемане на мигранти, пише още ФЗЦ. Всяка страна, доказала, че не е в състояние да поеме бежанци, за една година ще бъде освобождавана от този ангажимент. Тя обаче е длъжна да изложи обективни причини, които да не са в разрез с основните ценности на ЕС. Така например е изключен отказ с аргумента: “Не искаме мюсюлмани.”

Де факто освободените от прием на чужденци ще могат да се “откупят”. Всяка държава, която бъде освободена от приемна квота, ще трябва да внесе съответна сума в специално създадения фонд. ФЗЦ не уточнява размера на сумата.

ЕК донякъде откликва и на отказа на Полша и на прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония да приемат бежанци. Ако положението в Източна Украйна ескалира и се стигне до голям поток от бежанци към съседните на Украйна държави, то те могат да поискат разрешение да не приемат мигранти от други райони на планетата.