Гърците ще накажат "Сириза" и правителството на Ципрас на предстоящите на 20 септември избори, показват последните социологически проучвания в южната ни съседка. Само за шест седмици гръцката радикална левица, която спечели унищожително изборите през януари, е загубила 15-те си процента преднина. Първото място вече е на дясноцентристката "Нова демокрация", която управлява преди "Сириза".

На 20-ти август премиерът Алексис Ципрас насрочи извънредни избори, като защити правителството си, но призна провала в преговорите с кредиторите на Гърция.

Проучване на "Метрон" твърди, че "Нова демокрация" ще получат 24% от вота, спрямо 23,4% за "Сириза". Мега ТВ пък дават 25% на сегашните управляващи, но 25,3% на "Нова демокрация". Тези числа обаче показват още, че нито една партия няча да получи достатъчно гласове за самостоятелно мнозинство след изборите на 20-и септември.

Според аназилаторите обаче, има голяма вероятност противниците на "Сириза" да оформят стабилна коалиция. Малките про-европейски партии като ПАСОК и "То Потами" по-скоро биха се включили в съюз с лидера на "Нова демокрация" Евангелос Меимаракис, отколкото с Алексис Ципрас.

Но дори да се сформира стабилно правителство, то ще се изправи пред тежки задачи - първо, премахването на старата данъчна система, приватизирането на 50 милиарда евро национална собственост, и рекапитализирането на разпадащата се банкова система. 

Въпреки тежките условия, които кредиторите наложиха на Гърция, 70% от гърците стабилно подкрепят членството на страната в Еврозоната.