Главният редактор на разследващия сайт “Биволь“ Атанас Чобанов е обект на досъдебно производство за набеждаване на бившия министър от кабинета “Орешарски“ Иван Данов. Това съобщиха от сайта във Фейсбук.

"Поредният прокурор на ‪#‎КОЙ‬ е намерил данни за престъпление във факта, че Данов беше категорично изобличен. Престъпление на журналиста, а не на шмекера, източил френските социални служби. Целта на прокурорската акция е ясна: сплашване, тормоз, призовки и разпити... Резултатът също е ясен - опозоряване и международно бламиране на корумпираната институция, предвождана от компрометирания и държан в зависимост от Пеевски главен прокурор - Сотир Цацаров", се казва в съобщението на "Биволь".

През юни 2013 г. опозиционната медия "Биволъ" разкри, че от септември 2004 г. до май 2005 г. Иван Данов е получил неправомерно близо 15 000 евро от френските социални служби. В продължение на 8 месеца той е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е работил и развивал бизнес в България. За да получава помощите, Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България, според журналистическото разследване. Самият Данов категорично отхвърли тези информации.

В такива случаи този, който се чувства обиден, завежда частно наказателно дело за клевета или гражданско за непозволено увреждане, напомнят юристи. В случая не е ясно защо се е намесила и прокуратурата.

През април 2014 г. Чобанов беше разпитван от българската полиция. "Нямат претенции към мен",  обясни той тогава пред Клуб Z. "Зададоха ми дежурните въпроси – потвърждавате ли данните в сигнала, потвърдих ги, и дадох нови данни, с които сме се сдобили междувременно. Това какво е правил Данов в България, докато е бил безработен във Франция – проектира е обекти, които струват доста пари – той това даже го е описал даже в СиВи-то, в документи, които са в университета по архитектура.Не мога да издавам следствена тайна, но доколкото разбрах, се работи по въпроса, и следват действия, свързани с информацията, която може да се получи от Франция. Тъй като престъплението е станало в чужда държава, дознанието се води от Главна дирекция на полицията, а не в РПУ.

 "Любопитно беше защо е в Главна дирекция на полицията, оказа се, че защото е сигнализирано за престъпление в друга държава", допълни още Чобанов през април 2014 г..