"Валенсия" сътвори един от най-паметните обрати в историята на европейските клубни турнири. "Прилепите" загубиха първия четвъртфинал в Лига Европа преди седмица от "Базел" с 0:3 в Швейцария и всичко изглеждаше изгубено. На 10 април в полунощ обаче ликуваха испанците, а не швейцарците. "Валенсия" смачка "Базел" с 5:0 на "Местая" и е на полуфинал. Двата отбора отстраниха "Лудогорец" по-рано през сезона - "Базел" стори това в плейофа за влизане в групите на Шампионската лига, а "Валенсия" - на осминафиналите в ЛЕ.

В 70-ата мин "Валенсия" поведе с 3:0 след голове на Алкасер (38), Варгас (42) и отново Алкасер (70). Мачът отиде в продължения, в които само в рамките на пет минути "Базел" получи два червени картона и също толкова нови голове в мрежата си малко след това. Точни бяха Алкасер в 113-ата мин, което означаваше хеттрик за него, и Бернат две минути преди края. Феновете на "Местая", а и по целия свят, дълго ще помнят този грандиозен двубой.

Другите мачове не предложиха такива емоции, а любопитното е, че всичките двубои завършиха с победи на домакините, които вкупом продължават напред.

"Ювентус", на чийто стадион ще се играе финалът в ЛЕ този сезон, отново би "Лион", този път с 2:1, и с общ резултат 3:1 се класира за Топ 4.

В иберийското дерби "Севиля" разби "Порто" с 4:1, заличавайки аванса на "драконите" от първия мач (1:0), и се превърна във втория испански отбор, след "Валенсия", класирал се за полуфиналите. Испания е най-силно представящата се страна тази година в Европа с по два клуба в Топ 4 на двата турнира - ШЛ ("Реал" Мадрид и "Атлетико" Мадрид) и ЛЕ.

"Бенфика" отново би АЗ Алкмаар, този път с 2:0, и с общ резултат 3:0 продължава напред.

Жребият за полуфиналите е днес в централата на УЕФА в Нион. Мачовете ще се играят на 24 април и на 1 май. Големият финал е на 14 май в Торино.