СИМОНА РУСЕВА

Папа Франциск отиде в оптичен магазин в центъра на Рим като обикновен клиент. И поискал да му бъдат сменени само стъклата, не и рамката на очилата. Това щяло да оскъпи поръчката, съобщава днес в. “Стампа”.

Да припомним, че главата на Римокатолическата църква, който и да е той, не получава заплата и така не може да харчи за своя сметка. На него обаче му се доставя всичко необходимо за бита и за духа. Една книга да поиска, тя му се купува за сметка на хазната на Ватикана.

Така, ако папа Франциск си беше сменил и рамката на очилата, това щеше да е за сметка на Ватикана. Светият отец е решил, че му трябват само нови стъкла с променен диоптър и спестил от рамката, пише вестникът.

Вчера той се запътил с малък автомобил към оживения площад “Пиаца дел пополо”, в близост до който, на ул. “Виа дел Бабуино”, е оптичният магазин на Алесандро Спиция. Шофьорът останал да го чака, а папата прекрачил прага на магазина сам. Той не искал да предизвиква интерес. 

Магазинерът чинно обслужва Светия отец.

Не минало много време и магазинът бил обиколен от стотици любопитни. Те търпеливо изчакали 40 минути, докато папата се консултирал и поръчвал стъклата за очилата си. Когато Светият отец излязъл, той дружелюбно разговарял с чакащите го.

Стотици чакаха папата да излезе от магазина, за да го поздравят.

Впоследствие Спиция склонил на молбите на журналисти и споделил какво му е казал 78-годишният папа:

“Не искам нова рамка. Моля ви само да ми смените стъклата, не желая да харча излишни пари.” Оптикът споделил също, че не само папа Франциск е негов клиент, а и предшественикът му Бенедикт XVI.

Папата е известен не само с изключителната си скромност, а и с близостта си до хората. Той често пренебрегва мерките за сигурност и се потапя в множество от вярващи. За него прекият контакт с богомолците е от изключително значение. Дори през май се оплака в интервю, че като папа не можел да е толкова близо до хората, колкото му се иска. През лятото пък призна, че най-сетне искал да иде до пицария като обикновен човек. Много му липсвал нормалния живот от времето преди да оглави Римокатолическата църква.