Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и вицеканцлерът и министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел представиха план от 10 точки за разрешаване на бежанската криза в Европа.

Европа е изправена пред огромно предизвикателство - се отбелязва в текста, публикуван в "Хъфингтън Поуст" и цитиран от БГНЕС. - Никога досега не е имало толкова много хора, бягащи от политическо преследване и от войната, като много от тях търсят убежище именно в Европа. От гледна точка на кризата в съседните страни, трябва да приемем, че това ще бъде основен проблем за години напред.

По-нататък дипломатът казва, че като европейци наш дълг, както и на света, е да помогнем на тези хора. "Едно е ясно: действията засега не отговарят на стандартите, които Европа би трябвало да приложи към самата себе си. ЕС обаче не може да отлага повече това, защото се налага да действаме тук и сега. Европа трябва да работи в посока на създаването на бежанска и мигрантска политика, основана на принципа на солидарността и нашите стандарти за хуманност."

Щайнмайер и Габриел посочват и 10-те неща, които според тях трябва да бъдат направени незабавно:

- Осигуряването на човешки условия за бежанците в ЕС, в която и страна-членка да пристигат те. За целта се нуждаем от общоприети европейски стандарти, валидни за всяка страна от ЕС. - Трябва да гарантираме единен европейски стандарт за (предоставяне на) убежище, който да е валиден за всички страни от ЕС, включително и що се отнася до условията за приемане на бежанци.

- Необходимо е справедливо разпределение на бежанците из Европа. Гражданите на Германия ще помогнат за интегрирането на бежанците в нашето общество както никога досега. Но тази солидарност ще продължи да я има в дългосрочен план, само ако хората виждат, че справянето с бежанската криза е разпределено справедливо между отделните европейски страни. Неприемливо е този товар да бъде поет само от шепа членки на ЕС, както в момента се случва. С оглед на това е нужна незабавна промяна на Дъблинската конвенция и намирането на начин за определянето на обективни бежански квоти. 

- Европа се нуждае и от общовалидни за всички страни действия по границите им, които действия не могат да се изразяват в рестрикции с цел защита на границата между две страни. И най-вече, нуждаем се от повече европейска отговорност за регистрация и наблюдение на новопристигналите бежанци.

- Спешно трябва да осигурим подкрепа за страните от ЕС, които понастоящем са под (бежански) натиск. Германия е единствената членка на ЕС с фонд за извънредни ситуации, чрез който да се подобри ситуацията с бежанците по гръцките острови. ЕС и страните-членки трябва да станат по-ефикасни в тази насока и бързо да предложат подкрепа, включително финансова, на страните, приемащи първи бежанци. Ние, германците, гарантираме, че общинските власти са способни да се справят с бежанския поток, като за да се стане това, трябва да им осигурим системна техническа и финансова подкрепа.

- Не можем да стоим бездейни и да гледаме как хората рискуват своя живот, опитвайки се да дойдат тук. Средиземноморието не трябва да бъде масов гроб за отчаяни бежанци. Европейското хуманно наследство, нашата европейска хуманна гледна точка ни задължават. С мисъл за всичко това, тази пролет предприехме огромни усилия за организиране на морски спасителни операция в Средиземно море. Но ние трябва да консолидираме усилията си с останалата част от Европа и оборудваме ЕС с необходимия капацитет.

- Същевременно можем да подпомогнем само действителни бежанци, като тези, които не получат убежище, трябва да бъдат върнати в техните родни страни. За тази цел са приоритетни отношенията ни с въпросните страни, на които трябва да сме готови да предоставим техническа и финансова подкрепа. Биха могли да бъдат и разширени съществуващите стимули, като например получаването на виза.

- Трябва да постигнем широко европейско разбиране по въпроса кои страни считаме за безопасни за връщане на бежанците в тях. Всички страни от Западните Балкани искат да влязат в ЕС, като са налице добри перспективи за разширяване на Съюза. Това означава, че не трябва да третираме тези страни като не-безопасни. Когато една страна изпълни критериите за членство в ЕС, трябва да бъде разглеждана като безопасна страна.

- Германия се нуждае от имиграционна политика, прецизна, контролирана, отговаряща на нуждите на работодателите. В тази връзка, необходимо е да облекчим системата за предоставяне на убежище. Другите страни може би ще пожелаят да ни последват.

- Накрая, една пълна и всеобхватна европейска бежанска политика ще се нуждае от нови политически инициативи за борба с имиграцията от страните в Близкия Изток и Африка. Стабилизирането на банкрутирали страни и овладяването на насилието там, в това число граждански войни, трябва да върви ръка за ръка с постигането на икономически растеж и създаването на действаща икономика и социални перспективи, особено за младите хора в тези страни. Усилията на цялата международна общност, не само на ЕС и ООН, трябва да бъдат фокусирани върху тази цел.