Слава Аначкова

Празни складове, аптеки без лекарства и пациенти на ръба на оцеляването...

Звучи апокалиптично, но точно това се случва, когато животоподдържащ медикамент мистериозно изчезне от пазара. Болните с ужас установяват, че без необходимата им терапия отново ще се сблъскат с кошмара на епилептичните си припадъци и астматичните кризи, например, а болничното лечение и влошаването на състоянието им е в кърпа вързано. В такава ситуация обикалянето по аптеките (а не рядко и пътуването в чужбина) в търсене на поне една останала налична опаковка, е най-малкият проблем на фона на всички възможни последствия, както за пациентите, така и за държавата. 

"Обиколих пет квартални аптеки. Всички работят с различни складове и всички провериха - лекарството го няма. Тръгнах да обикалям докато го намеря налично някъде, но аптеките не го поръчват предварително, защото е скъпо. Накрая по телефона успях да намеря една единствена опаковка на другия край на града", разказа патилата си пред Клуб Z Ралица Лазарова, която в началото на тази седмица остана без препарата си за контрол на астма.

По думите й липсата не бива да се пренебрегва, защото пропускането дори на една инхалация с въпросния медикамент може да предизвика рязък обрат в състоянието. Съставките на лекарството намаляват отока и възпалението в белия дроб, отпускат мускулите на въздухоносните пътища и облекчават дишането. Без тях пациентът получава пристъп и единствената му алтернатива е да постъпи в болница.

В същата ситуация се оказаха и хора от Русе, които вкупом сигнализираха няколко пациентски организации за изчезналия медикамент. Сигналът моментално стигна до Министерството на здравеопазването и буквално за няколко дни скандалът беше потушен.

„Лекарственият продукт е наличен в аптечната мрежа”, съобщиха от ведомството в четвъртък вечерта и увериха: „притежателят на разрешението за употреба е заредил дистрибуторите с големи количества, с цел осигуряване лечението на пациентите”.

След проверка се оказало, че медикаментът се разпространява от четири дистрибуторски фирми у нас, като само при едната количествата са били изчерпани.

Версията на самите вносители обаче се оказа по-различна.

 „Няма нарушение в доставките на продукта и в складовете на дистрибуторите са налични достатъчни количества за осигуряване на лечението на българските пациенти. Основен наш приоритет и ангажимент е да гарантираме и в бъдеще непрекъснатост на лечението на пациентите, на които е предписан медикамента”, е официалният отговор, който Клуб Z получи на своето запитване от представителите на фирмата-вносител.

В целия хаос от противоречива информация препаратът в крайна сметка се появи по складовете и успокои духовете. Истинският проблем обаче така и не намери решение.  

"Лекарството наистина го нямаше и за съжаление случаят не е единичен, нито е от вчера. Проблемът е перманентен и бързата доставка на нови количества няма да го реши. Много препарати изобщо не стигат до аптеките, защото стъпят ли в склада, веднага се изнасят. При другата схема се изкупуват наличните количества в аптечната мрежа и пак се продават навън, а болните нямат откъде да си купят", изясни казуса председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му пациентите в България все по-често стават жертва на растящия паралелен износ на медикаменти, който създава дефицити на родния пазар. Както е известно, ниските цени на лекарствата у нас карат някои търговци да ги продават срещу по-високи суми в чужбина, тъй като това им носи допълнителни печалби. Пазарната логика е ясна, но тенденцията ощетява тежко болните, защото касае скъпоструващи продукти, които се заплащат от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Уви, процесът е неконтролируем, защото паралелният износ не е забранен от българското законодателство и никой дистрибутор не е задължен да блокира определени количества за нашия пазар. Добрата практика изисква търговците на едро и дребно да се обръщат към притежателите на разрешителното за употреба, за да съгласуват количествата за износ, но тъй като това не се прави и липсва контрол, болните у нас често остават без медикаменти.

Трябва да признаем, че в повечето случаи производителите и вносителите действат адекватно на ситуацията и максимално бързо успяват да набавят липсващия медикамент. По традиция осигуряват дори повече от необходимите за страната ни количества, но за точна преценка и дума не може да става. Статистиката у нас е твърде оскъдна и само един Бог знае какъв е истинският брой на хората, нуждаещи се от животоподдържащо лечение. Затова всички търговци у нас боравят с прогнозни стойности, а липсата на всякакви ограничения буквално им развързва ръцете. Скоростта, с която уж достатъчните на брой лекарства изчезват от аптеките и складовете, е показателна за реалните размери на паралелния износ у нас.

Само ще припомним, че от началото на годината досега регистрираните случаи на липсващи медикаменти са поне пет. В средата на февруари и в края на април от аптеките изчезнаха два вида инсулин, а Министерството на здравеопазването намери нужните количества по складовете, приготвени за износ. Също през април без терапия бяха оставени болни от епилепсия и лекарствата пак бяха доставени постфактум.

Сега на ред са онкоболните. Преди броени дни от Центъра за защита правата в здравеопазването алармираха, че от пазара е изчезнал медикамент за лечение на рак на гърдата, който се явява единственият изцяло безплатен продукт от групата на "Анастрозола". По непотвърдена информация лекарството ще липсва поне месец и пациентите ще бъдат принудени или да доплащат за наличните аналози, или да сменят протоколите си при личния лекар.

Изпълнителната агенция по лекарствата не може да каже защо препаратът го няма в аптеките. Всички останали обаче се досещаме.