Руският президент Владимир Путин информира с писмо няколко европейски лидери за критична ситуация около дълговете на Украйна за доставения природен газ и за евентуални последици за преноса на гориво към Европа.

Това съобщи Ройтерс. Агенцията е имала достъп до писмото на Путин.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в писмото Путин изразил тревога заради ситуацията и че тя трябва да бъде разрешена незабавно. За целта руският лидер предлагал и конкретен механизъм.

Ден по-рано на специална среща с правителството Путин каза, че на украинците трябва да се подава толкова газ, за колкото са си платили месец предварително. Той нареди да бъдат подготвени преговори с Киев по този въпрос, но допълни, че ако Украйна не приема такава среща, Москва ще премине към този извънреден режим. 

Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че това е определено в двустранните договори, когато едната страна трайно не изпълнява задълженията си. По данни на руската компания "Газпром" украинците дължат към края на март над 2,2 милиарда долара за газ.

На бизнес конференция в Берлин първият вицепремиер Игор Шувалов предупреди, че потребителите на Запад ще платят цената на евентуално въвеждане на нови санкции срещу Русия. Според него санкциите няма да убедят Путин да се откаже, а напротив - това само ще сплоти допълнително руското общество около него.

Шувалов се срещна с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Германия е най-големиятпотребителнаприроден газ, припомни веднага Ройтерс. Тя постоянно увеличава дела на руската енергия и днес потребява над 80 милиарда кубически метра газ годишно, което покрива около една трета от вноса.

ЕС също ползва за около 30 на сто от нуждите си руски газ. Според Игор Шувалов Русия е по-зависима от европейските пазари, отколкото Европа е зависима от руските доставки. В момента около три четвърти от руския енергиен износ отива за ЕС.
Шувалов обаче предупреди, че усилията за намаляване на обвързаността с Русия няма да намалят разходите, защото ще трябва да се инвестира в нова инфраструктура за внос от другаде, например от САЩ. "Ще плащате за това повече, тоест потребителите ще плащат по-висока цена, а руският газ ще се използва някъде другаде по света", каза руският вицепремиер.