Летният трансферен прозорец затвори и е време вече да почнем да си говорим за футбол, а не кой кого преследва и кой колко дава. Не е изненада, че паднаха нови рекорди по обороти, най-вече благодарение на отборите от Англия, които от години диктуват нещата на трансферния пазар.

А това лято превъзходството им бе просто смазващо по ред причини. "Реал" (Мадрид) реши да не харчи много, "белите" искаха силно двама футболисти, но получиха само единия - Матео Ковачич от "Интер" (за 35,5 милиона евро). "Барселона" е със забрана от ФИФА за покупки до следващата година. "Байерн" реши да пасува, след като си осигури Артуро Видал от "Ювентус" срещу 37 милиона. А италианските грандове от известно време не са на масата на големите играчи, когато иде реч за високи залози.

"Барселона" не похарчи пари това лято - няма право. А и няма нужда.

Трансферите на "Милан", "Интер" и "Ювентус" бяха за по няколко милиона евро, като в същото време на Острова наддаваха за десет пъти повече. Единствено "Пари Сен Жермен" се опря на Албиона, като бръкна дълбоко, за да вземе Анхел ди Мария от "Манчестър Юнайтед". Разликата вероятно ще става и по-голяма, тъй като от 2016-а английските клубове ще забогатеят още повече, когато в сила влиза новият договор за тв права - 5,1 милиарда паунда (6,8 млрд. евро) за следващите три години. От следващото лято всеки мач в родината на футбола ще струва 14,3 млн. евро.

Цифрите

1 милиард паунда (1,36 млрд. евро) са похарчили английските клубове в двата периода за покупки през тази година. Само през лятото са броени 870 млн. лири (1,2 млрд. евро), което е "само" с 48 милиона евро повече, отколкото през 2014-а. За сравнение италианците са хвърлили 613 милиона, а испанците - 545. Нататък следват Германия - 395, и Франция - 300 милиона.

От клубовете номер 1 е "Манчестър Сити" с 210 млн. евро, следван от градския си съперник "Юнайтед" - 157, "Ливърпул" - 120 и т.н.

"Сити" води дълга битка за белгиеца Кевин де Бройне

Големият фарс

Обстоятелствата около проваления в последните минути трансфер на вратаря и испански национал Давид де Хеа от "Манчестър Юнайтед" в "Реал" (Мадрид) са доста объркващи. Вчера двата гранда размениха пространни обяснения, в които един друг се обвиниха за неслучилата се сделка. Историята заприлича на криминале: кой в колко часа кои документи изпратил, как "разцепил" секундите и т.н. и т.н.

А трябваше ли изобщо да се стига до развръзка в последните секунди, при условие, че волята на футболиста бе ясна: той иска да се прибере в Мадрид. Или пък да остане само още една година в Манчестър. Заради желанието му Луис ван Гаал го остави извън състава на "Юнайтед". И най-вероятният сценарий е догодина да го изпусне без едно пени, тъй като договорът му изтича през юни 2016 г., а шест месеца преди това той има право да сключи нов контракт.

Тук футболът няма нищо общо, през цялото време става въпрос за бизнес. "Реал" чака до последно с официална оферта, за да притисне "Манчестър Юнайтед", който пък искаше да получи колкото се може повече за може би най-добрия вратар в света. Накрая загубиха всички. Което ни отвежда към старата истина, че макар милионери и знаменитости с десетки облаги, футболистите са си съвременни роби.

Лудите трансфери

Те отново са свързани с английските клубове. "Манчестър Юнайтед" продаде купения само година по-рано Анхел ди Мария на ПСЖ за 63,1 милиона евро. Освободи половин отбор футболисти и взе повече от половин отбор нови. В последния трансферен ден "червените дяволи" измъкнаха 19-годишния френски национал Антони Мартиал ("Монако") за 49 милиона евро. Сумата може да достигне "неприличните" 80 млн. при определени обстоятелства - лични постижения на нападателя и клубни успехи.

И ако Ди Мария, Педро (тук "Челси" удари шамар на "Юнайтед", като го грабна в последния момент от "Барселона"), Петър Чех (от "Челси" в "Арсенал") са имена, то Мартиал е абсолютно анонимен за широката публика. Наричат го "новия Анри", но засега това е само прозвище.

Антони Мартиал

А купеният от "Манчестър Сити" за 71 милиона евро Кевин де Бройне от "Волфсбург" може да е хит в Германия, но едва ли и той струва толкова много. На този фон в "Челси" останаха скромни, "Арсенал" пък се задоволи само с Чех, отказвайки да предлага исканите 80 милиона евро и нагоре за Едисон Кавани (ПСЖ) и за Карим Бензема ("Реал"). "Ливърпул" отново взе голям брой играчи, за които хвърли стотина милиона.

За клубове като "Сити", "Челси" и "Ливърпул" (напоследък) големите харчове са типични, но ставащото в "Манчестър Юнайтед" е шокиращо и плашещо за феновете на отбора. От лятото на миналата година досега от "Олд Трафорд" са излезли над 350 милиона евро за футболисти. Толкова пари не са похарчени за целия период на сър Алекс Фъргюсън. Което даде повод на анализатори да отбележат, че с оттеглянето на шотландеца от клуба май си отива и една уникална идентичност.

Тя гласеше, че "Юнайтед" набелязва точно определени футболисти и много рядко наддава за комерсиални имена.

Ала времената се сменят, идват нови хора, които определят нови правила. Целият футбол позагуби идентичност, все повече заприличва на американските спортове. Това не значи, че по-малко го гледаме, напротив. А колкото повече по телевизията (или на стадиона, но не в България), толкова повече пари за трансфери. Но стига наистина с тези трансфери и пари. Нека просто гледаме и коментираме играта. До следващото лято.