Икономистът Румен Гълъбинов, който е бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор, се включи в дискусията за това реални ли са цените на горивата в България.

Ето какво написа той във фейсбук: 

Защо горивата в България трябва да поевтинеят с още 40-50 стотинки? 

1.Щом петролът поевтинява на международните пазари с повече от 50%, то това трябва се случи и с крайните продукти - бензин и дизел. 

2.Руският петрол Urals е на 6-годишно дъно, като цените му паднаха до 45 долара за барел от 101 долара за барел преди една година. 

3.Urals е основна суровина за бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", който е и основният производител и търговец на горива в България.

4.Цените на бензина и на дизела в България трябва да паднат с поне още 40-50 ст. до цени от около 1,75-1,80 лв. за литър. 

5.Предричат ново падане на петрола, като в дългосрочна перспектива пазарната цена ще се разположи някъде около 35 долара за барел.

По-рано днес във времето за парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов отказа да влезе в конкретика по темата защо българите плащат едни от най-скъпите бензин и дизел сред всички държави от Европейския съюз. Той се аргументира с факта, че проблемът е в компетенциите на Комисията за защита на конкуренцията.

"Само те могат да кажат има ли картел на пазара или не", отсече Борисов в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев.