Проруски активисти сковаха бесилки в центъра на украинския град Луганск, съобщи местният сайт 0642.ua.

Те са специално за бандеровците, твърдят активистите. Бесилките са издигнати пред сградата на завзетата от тях областна администрация. Митингуващите ще ги използват само в случай, че някой тръгне да щурмува сградата.

Протестиращите в града от няколко дни твърдят, че очакват срещу тях сда бъдат хвърлени бандеровци. Така в Украйна наричат почитателите на националиста Степан Бандера. Много хора, особено в западната част на страната, смятат, че без него никога не би имало независима Украйна. В Русия и в Полша обаче обвиняват оглавяваното от него Обединение на украинските националисти (ОУН)  в сътрудничество с германските нацисти по време на Втората световна война. Факт е, че някои ръководители на ОУН приветстват хитлеристите, бойци на организацията участват в масовитеубийства на евреи в Киев. Степан Бандера обаче не е сред тях. Той дори готви бунт срещу немците и е изпратен в концлагера "Маутхаузен".

Издиганетона бесилки в Луганск стана по-малко от половин ден преди изтичането на крайния срок, даден от украинските власти на демонстрантите да освободят завзетите сгради в източната част на страната. Ултиматумът изтича в 9 часа местно и българско време в петък, 11 април.