Вицепремиерът Томислав Дончев "поправи" министъра на икономиката Божидар Лукарски по въпроса, защо в България цената на горивата е сред най-високите в целия Европейски съюз. Преди ден лидерът на СДС авторитетно обясни на зрителите на БНТ, че дизелът у нас струва повече, защото страната ни няма собствен добив на петрол.

"Липсата на собствени залежи не е никакво обяснение, защо цената на горивата в България е втората най-висока в ЕС. Все пак това е борсово търгувана стока", заяви Дончев в отговор на въпрос на реформатора Мартин Димитров във времето за парламентарен контрол.

След това  вицепремиерът посочи и посоката, в която трябва да се търсят причините:

"Явно е, че има пазарен дефект, който трябва да бъде намерен от Комисията за защита на конкуренцията."

Според него поведението на "Лукойл" също не дава отговор на проблема с цените, защото по-евтин внос от чужбина би трябвало да засили конкуренцията в интерес на потребителите.

"Тук има нещо гнило. Без намеса нещата ще продължат по този начин. КЗК трябва да има нов състав, който да защити конкуренцията, налагайки глоби и санкции", каза Мартин Димитров.

Според него високите цени на горивата у нас в момента са голяма пречка за икономическия растеж.

"Високата цена на горивата се плаща от цялото общество и особено силно от управляващите. Необходими са промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които да облекчат условията за вноса на горива".

А Томислав Дончев разясни, че в момента КЗК няма достъп до данъчна информация при изработването на пазарните си анализи. Според него е важно на антимонополният орган да се даде достъп до информационните масиви на Националните масиви на Националната агенция по приходите и тогава ще се изясни какво причинява пазарните манипулации.

По темата за горивата отговаря и премиерът Борисов. В отговор на независимия депутат Велизар Енчев той заяви:

"От няколко месеца действа Звено за борба с контрабандата и корупцията, в което са НАП, митниците, ДАНС и прокурорите. Навсякъде, във всички сфери има несъвършенства или умишлено лобита са прокарали законови вратички. 24 часа се работи по всички данъчни складове и съвсем скоро ще внесем законодателни промети както за оцветените горива, така и за данъчните складове. Всичко това ще се урегулира."

След това Борисов уточни, че при търговията с горива управляващите нямат отношение и не могат да се месят така, както при цените на тока. 

"За картел само КЗК може да каже", добави Борисов и обяви, че още утре ще има среща с концесионерите на проучванията за добив на нефт и газ. Според него това е важно, тъй като благодарение на собствени залежи Румъния е намалила вноса си на газ до 10-12 процента от собственото си потребление.

Напусналият Патриотичния фронт депутат обаче не остана доволен от отговора.

"Аз ви питам за цените на горивата, а не за качеството му. Проверките установиха под 1 процент отклонения при бензиноколонките. Кого прикривате?", попита Енчев.

А премиерът разясни, че правителството не може да определя цената на бензина и дизела. 

"Никой няма да е доволен. Живяхме в такива години", обясни Борисов.

Според него правителството и парламентът още този месец трябвало да гласуват пакет с мерки, които да нормализират ситуацията на пазара на горива. А от тях в хазната щели да постъпват допълнителни стотици милиони левове.