Дали ще се налага ДПС да спасява отново управлението? Това бе един от въпросите, които зададе лидерът на ДПС Лютви Местан в словото си при откриването на новия сезон на парламента.

"Най-честата, привидно консенсусна оценка е, че управлението е стабилно. Това е най-често повтаряната мантра. Бихме приели, че управлението е стабилно, ако то например има обща данъчна политика. Но ако след месец, когато обсъждаме данъчните закони, се наложи отново, отвън, например ДПС, да спасява плоския данък, това управление трудно може да петендира, че е стабилно", каза Местан.

За пореден път той повтори, че единственото, което сплотява управленеито е говоренето срещу ДПС.

"Анти-ДПС нагласата ви е страст, истерия. Това още не е програма за управление", заяви Местан.

Той засегна някои теми като проблемите с ромите. Според него тези проблеми няма да се решат с багери, а с образование. По темата за бежанците Местан каза, че България и Румъния се гордеят с изградените си телени мрежи.

"Срещу кого и срещу какво изправят телени мрежи България и Румъния. Може ли ЕС да бъде затворен с телени мрежи? Затворен ЕС означава мъртъв ЕС, смърт на европейската идея за хуманизма, свободата, солидарността и демокрацията", каза Местан.

Лютви Местан декларира, че ДПС ще изпълни ангажимента си да гласува за договорените промени в Конституцията, свързани със Съдебната власт.