Очакванията, че депутатът от ДПС Делян Пеевски ще напусне парламента още преди началото на новия сезон, зсега не се оправдават. Към 17,55 ч днес нямаше депозирана молба от бизнесмена-депутат в деловодството на НС, съобщиха от пресцентъра на парламента за Клуб Z. Новата парламентарна сесия започва утре.

Прогнозите, че Пеевски ще напусне политиката се появиха след като част от неговия бизнес бе осветен. Преди дни стана ясно, че Пеевски и майка му Ирена Кръстева са придобили 5% от акциите на "Булгартабак холдинг". Досега по косвени източници собствеността на мажоритарния дял в цигарената компания се свързваше именно с Пеевски.

Малко преди това пък се разбра, че ДПС депутатът вече официано си има и медии. Той е придобил половината от медийния и имотния бизнес на майка си и че дружеството им "Нова българска медийна група холдинг" купува телевизията "Канал 3".

По закон няма пречка Пеевски да е депутат и собственик на фирми едновременно. Той обаче не може да участва в управлението им.

Анализаторът Осман Октай преди ден прогнозира, че Пеевски изчезва от политическия живот, "дано поне оцелее физически", каза той. Според коментара на политолога Даниел Смилов излизането на светло - поне частично на депутата от ДПС не е край на модела "Кой", а опит за запазването му. Лидерът на ДСБ Радан Кънев нарече процеса на легализиране на бизнеса на Пеевски „политическа наглост." Кънев поиска призова всички партии включително и ДПС да разследват "как с депутатска заплата се натрупват милиарди. В ГЕРБ останаха много резервирани по темата "Пеевски". Цветан Цветанов каза, че в ГЕРБ не коментират други политически сили, а следят какво се случва в партията. В интервю по-рано обаче премиерът Бойко Борисов беше заявил, че ДПС ще стане приемлива за ГЕРБ, ако движението се раздели с Пеевски и той изчезне от политическата сцена.