Една от централните спортни новини от месец насам е за акциите в ЦСКА. Кой, кога и колко ценни книжа ще си закупи от "червения" клуб. Важно е обаче да уточним - и преди излизането на борсата "армейците" бяха акционерно дружество, само че затворено. Кои са притежателите на общо 6,5 млн. акции, всяка с номинал по левче?

Главният акционер в ЦСКА е базираната в Люксембург офшорка "Лира Инвестмент", която всички знаят, че е притежавана от сегашния президент на клуба Александър Томов. Феновете на червения тим все още не могат да му простят скандала през лятото на 2008 г. с отнемането на лиценза, заради който ЦСКА не участва в евротурнирите. Чрез "Лира Инвестмент" Томов притежава 5,9 млн. акции в клуба.

Далеч назад на второ място е... Александър Томов. Не, това не е печатна грешка, а самата истина черно на бяло. Вече като физическо, а не като юридическо лице той има близо 400 хил. акции.

На трето място е близкият до ЦСКА футболен агент Емил Данчев, който е и импресарио на най-добрия български футболист в момента Димитър Бербатов. Данчев има 65 хил. ценни книжа.

Четвърти в подреждането е сегашният изпълнителен директор и дясна ръка на Томов Александър Тодоров с 50 хил. акции.

Пети в листата вече е бивш футболист на "армейците" - Недялко Младенов-Дечо. Славният ляв бек на ЦСКА обаче има едва 7,5 хил. ценни книжа.

Следват други бивши и настоящи играчи на "червените" с дребни суми, а старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов не притежава дори една акция в клуба, въпреки че бе един от най-сериозните застъпници на идеята да бъде спасен клубът. 

Преди два дни оръжейният бизнесмен Петър Манджуков обяви, че притежава 650 хил. акции в ЦСКА, което обаче противоречи с официалната статистика, излязла още в края на м.г. Възможно е Манджуков да е закупил акции чрез офшорката на Томов "Лира Инвестмънт" или пък всичко да е въздух под налягане.

Какво излиза накрая? Че мажоритатен собственик в ЦСКА е Александър Томов с над 90% влияние в клуба, а свободната продажба на ценни книжа, която бе пусната преди три седмици, върви много бавно до момента.