ДЕЙВИД ИГНЕЙШЪС

Западът превърна НАТО в ядро на своя отговор на заграбването на властта в Украйна от страна на Русия. Но нищо чудно да се окаже, че водим грешната битка. Оръжията, които руският президент Владимир Путин използва в Крим и Източна Украйна, изглеждат повече като паравоенна акция под прикритие, отколкото конвенционална военна сила.

Бившият офицер от КГБ Путин може би си е откъснал и преписал страница от помагалото на САЩ от времето на Роналд Рейгън, когато съветската империя започна да се срива заради безмилостната американска кампания под прикритие. Вместо да се сблъсква челно с Москва, Рейгън я удряше отстрани, като подкрепяше движения, дестабилизиращи съветската власт в Афганистан, Никарагуа, Ангола и най-накрая в Полша и Източна Европа.

Роналд Рейгън срина СССР, като помагаше на антисъветски движения.

Това бе умна американска стратегия, сриваща ранения Съветски съюз и умело използваща местното недоволство където е възможно. А сега Русия също толкова умно подхожда, като предлага максимална печалба на минималната възможна цена.

Паралелът бе очертан за мен тази седмица от Джон Магуайър, бивш паравоенен офицер на ЦРУ, действал под прикритие, който служи навремето при контрите в Никарагуа, а след това и в Близкия изток.

"В края на краищата, Путин е офицер отвсякъде", казва Магуайър. "Той е гледал какво правим през 80-те г. и сега ни удря с нашите си камъни по нашите глави."

От самото начало в Крим Путин започна кампанията си като операция под прикритие. Руските войски нямаха отличителни знаци, за да могат на воля да отричат. Руските началници - от Путин надолу по стълбицата, настояваха, че те не завладяват Крим даже когато техните сили завземаха една след друга позиции там. Те контролираха информационния поток и координираха изпращането на съобщения.

Кампанията на Путин по дестабилизирането на Източна Украйна е по-рискована от операцията в Крим, защото украинското правителство предупреди, че ще се бие, ако руските войски нахлуят там. Но докато светът бе разсеян от 50 000 руски войници, провеждаши военни учения на границата с Украйна, истинската дейност бе дестабилизацията под прикритие на големите градове в Източна Украйна. Понеже там живее предимно рускоезично население, Путин може да разчита на местна подкрепа.

На 6 април проруски "демонстранти" завзеха сгради в Донецк, Харков и Луганск. Някои от тях заявиха, че искат да бъдат проведени референдуми за присъединяване към Русия, както стана в Крим преди анексията му. Това бе умно използване на местните културни и религиозни влияния - един вид "разделяй и владей", което се поощрява от разузнавателните служби от векове насам.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се опита да надуе свирката на 8 април за руските операции под прикритие.

"Ясно е, че руските специални сили и агенти са катализаторът на хаоса през последните 24 часа", каза Кери пред сенатска комисия. Той обяви, че руснаците може да използват вълненията като претекст за военна интервенция, но според мен те ще се придържат към коронния си номер. По-безопасно е, а се постигат същите резултати, чрез които Москва може да говори за легитимност.

Ако погледнете назад как САЩ работиха със "Солидарност" в Полша през 80-те г., може да видите защо тази форма на нелегална дейност е толкова силна. Главен съюзник на ЦРУ бе католическата църква, оглавявана от полския папа Йоан-Павел II, чиято вяра се заключаваше в религиозното убеждение, че съветският комунизъм трябва да бъде изкоренен. 

Папа Йоан-Павел II и оглавяваната от него Римокатолическа църква бяха естествен съюзник на САЩ в борбата срещу комунизма.

Едно нещо, което Путин научи, докато гледаше как съветската империя се срива, е, че най-мощните оръжия са тези, които минават под радара и които са законни в страните, където се провеждат операциите. Цялата ядрена мощ на СССР бе безполезна срещу стачкуващите работници в Полша или бунтовниците в Никарагуа или муджахидините в Афганистан. СССР бе гигантски звяр, повален от сто леки убождания с игла.

Как могат САЩ и Западът да се борят ефективно с тактиката на Путин?

Действителният отговор би трябвало да дойде от украинците, които ще трябва да се мобилизират в защита на своята страна от чужда намеса. Киев започна на 8 април с изпращане на милиция, за да изведе демонстрантите от сградите в Харков,  но не успя да ги изгони от правителствените офиси в Донецк. Номерът е временното правителство в Киев да се бори чрез ненасилствено контравъстание, като запазва населението обединено на своя страна колкото се може по-дълго.

Украинската борба ни казва, че има един друг вид война.

Да, Путин научи уроците от Ирак и Афганистан, но също така и тези от Полша и ГДР. Бившият шпионин вика куршумите в Москва, като използва мръсни номера от едно помагало, което познава много добре.

Авторът е коментатор от в. "Вашингтон пост".