Туристическият сезон това лято едва ли ще бъде засегнат от украинската криза и въпреки призива на руския премиер Дмитрий Медведев руснаците да почиват на Крим, засега "братушките" не изоставят плановете си за България.

В Бургас вече потриват доволно ръце в очакване на печалби от круизи заради кризисната ситуация в Крим. Миналата есен там бе открита нова Морска гара, която е част от мегапроекта Супер Бургас.

Заявките за посрещане на нови кораби непрекъснато се увеличават и очакваме това да продължи, заяви за Клуб Z Стойчо Димов маркетинг мениджър на местния порт. Според него определено политическата нестабилност в анексирания от Русия полуостров е докарал неочаквани клиенти на пристанището.

Преди няколко дни сайтът "Травъл уикли" съобщи, че туристически компании са започнали да отменят пътувания с круизни кораби до Украйна и Русия и да ги пренасочват към България, Турция и Румъния. Това вече направили реномирани круизни компании като "Уиндстар", "Оушиейния круизис", Ем Ес Си, "Риджънт севън сийз", "Азамара", "Силвър сийз", "Вайкинг круизис" и други.

Преди две седмици заявките за 2014 година бяха за 67 кораба за Бургас и Несебър (местният порт също е част от активите на Пристанище Бургас), а сега вече са за 72, обясни Димов.   

През 2013г. на пристанищата Бургас и Несебър бяха обработени 54 круизни кораба с  27 000 пасажери. Най-големият лайнер, посрещнат в Бургас бе Celebrity Constellation, който е собственост на  оператора  Royal Carribean Corporation. Неговият капацитет е 2050 пътници и се очаква през тази година поне три пъти да акустира в Бургас.

На световното изложение на круизната индустрия през март в Маями Пристанище  Бургас договори и партньорство с компанията Costa Crociere. Нейният круизен кораб COSTA DELIZIOS ще бъде на няколко пъти в Морската гара през май и юни. 

От догодина ще стартират и круизи, при които Бургас ще е началната и крайната спирка, каза още маркетинг мениджърът на порта. Те ще бъдат организирани от испанската компания "Пулмантур".

Записванията на руски туристи вървят нормално, казва Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

"Нямаме отказ по предварително договорените програми като към момента са запълнени между 8 и 10% от контингента, което е нещо естествено, защото голямата част от записванията става в последния момент", обяснява той.

Драганов смята, че засега няма опасности пред летния туристически сезон. Но това не означава, че България не трябва да направи по-голяма реклама и да облекчи издаването на визи за руския пазар чрез техническо обезпечаване на службите, които издават разрешенията за престой, смята експертът.

Според Румен Драганов въпреки призива руснаците да почиват в Крим там капацитетът е недостатъчен да поеме руския пазар дори и при хипотезата, че оттам се оттеглят всички украински туристи, които са около 2 млн. годишно.

Освен организираните пътувания на руски туристи, не трябва да забравяме, че над 300 000 руснаци и украинци имат недвижим имот в България, така че ще го използват дори по-ефективно. В периода 15 юли - 15 септември при нас няма да има свободни легла, дори да има повече желаещи няма какво да им предложим, смята Драганов.