Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Туристическият сезон това лято едва ли ще бъде засегнат от украинската криза и въпреки призива на руския премиер Дмитрий Медведев руснаците да почиват на Крим, засега "братушките" не изоставят плановете си за България.

В Бургас вече потриват доволно ръце в очакване на печалби от круизи заради кризисната ситуация в Крим. Миналата есен там бе открита нова Морска гара, която е част от мегапроекта Супер Бургас.

Заявките за посрещане на нови кораби непрекъснато се увеличават и очакваме това да продължи, заяви за Клуб Z Стойчо Димов маркетинг мениджър на местния порт. Според него определено политическата нестабилност в анексирания от Русия полуостров е докарал неочаквани клиенти на пристанището.

Преди няколко дни сайтът "Травъл уикли" съобщи, че туристически компании са започнали да отменят пътувания с круизни кораби до Украйна и Русия и да ги пренасочват към България, Турция и Румъния. Това вече направили реномирани круизни компании като "Уиндстар", "Оушиейния круизис", Ем Ес Си, "Риджънт севън сийз", "Азамара", "Силвър сийз", "Вайкинг круизис" и други.

Преди две седмици заявките за 2014 година бяха за 67 кораба за Бургас и Несебър (местният порт също е част от активите на Пристанище Бургас), а сега вече са за 72, обясни Димов.   

През 2013г. на пристанищата Бургас и Несебър бяха обработени 54 круизни кораба с  27 000 пасажери. Най-големият лайнер, посрещнат в Бургас бе Celebrity Constellation, който е собственост на  оператора  Royal Carribean Corporation. Неговият капацитет е 2050 пътници и се очаква през тази година поне три пъти да акустира в Бургас.

На световното изложение на круизната индустрия през март в Маями Пристанище  Бургас договори и партньорство с компанията Costa Crociere. Нейният круизен кораб COSTA DELIZIOS ще бъде на няколко пъти в Морската гара през май и юни. 

От догодина ще стартират и круизи, при които Бургас ще е началната и крайната спирка, каза още маркетинг мениджърът на порта. Те ще бъдат организирани от испанската компания "Пулмантур".

Записванията на руски туристи вървят нормално, казва Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

"Нямаме отказ по предварително договорените програми като към момента са запълнени между 8 и 10% от контингента, което е нещо естествено, защото голямата част от записванията става в последния момент", обяснява той.

Драганов смята, че засега няма опасности пред летния туристически сезон. Но това не означава, че България не трябва да направи по-голяма реклама и да облекчи издаването на визи за руския пазар чрез техническо обезпечаване на службите, които издават разрешенията за престой, смята експертът.

Според Румен Драганов въпреки призива руснаците да почиват в Крим там капацитетът е недостатъчен да поеме руския пазар дори и при хипотезата, че оттам се оттеглят всички украински туристи, които са около 2 млн. годишно.

Освен организираните пътувания на руски туристи, не трябва да забравяме, че над 300 000 руснаци и украинци имат недвижим имот в България, така че ще го използват дори по-ефективно. В периода 15 юли - 15 септември при нас няма да има свободни легла, дори да има повече желаещи няма какво да им предложим, смята Драганов.

Ключови думи

Коментари

Пир по време на чума! Зловещо звучи!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.