През миналия сезон "Лудогорец" срещу "Левски" бе дерби на върха на класирането и от неговия изход се решаваше титлата. А тя отиде при разградчани след автогол на играч на "сините" в последния мач от сезона – срещу "Славия" на "Герена" (1:1). Другото, както казват, е история, завършила с отпадане на "Лудогорец" на ниво осминафинал в Лига Европа. А за "Левски" историята свърши още преди да е започнала – с позорно елиминиране от казахстанския "Иртиш" Павлодар още в най-първия кръг от квалификациите в ЛЕ.

Днес двата отбора излизат един срещу друг в Разград в среща от поредния кръг в "А" група и въпреки че мачът определено не е дербито от преди година, е много важен, ключов двубой.

"Лудогорец" е лидер в класирането с осем точки аванс пред вторите ЦСКА и "Литекс", но е в серия от две поредни равенства срещу пловдивските "Ботев" и "Локомотив", а и не играе добре напоследък. Освен това змиите в Разград започнаха да съскат срещу старши треньора Стойчо Стоев...

Самият той каза преди мача днес: "Абсурд е да изпуснем титлата при осем точки аванс." Стоев е уверен в победата днес, а и в оставащите осем (с днешния) двубоя до края на шампионата. За "Лудогорец" всичко друго освен титла и купа (отборът се класира за полуфиналите) ще се счита за провал.

В "Левски" е пълен хаос от началото на сезона – или както казва собственикът Тодор Батков: бардак. Кой обаче е "построил" бардака, не става ясно. След многото смени на спортни директори и треньори в момента отборът е воден от "синята" легенда Елин Топузаков. Топчо се представя добре засега, налага млади момчета и силов футбол с много борба, себераздаване, концентрация и т.н. Все пак за статистиката – три мача, три победи "на нула". Тимът е на пет точки от третото място, което гарантира участие в евротурнирите през следващия сезон. "Левски" вече отпадна от Купата на България и ще се бори с всички сили за влизане в Топ 3 на "А" група.

По-рано през сезона "Левски" излъга "Лудогорец" в Разград, "орлите" пък биха в София. Досега в шестте мача между отборите не се е получавал хикс – четири победи за шампионите срещу две за "сините", но от евентуално равенство днес ще загубят и двата отбора.

Ще бъде интересно както на терена, така и извън него – след края на мача, когато двамата старши треньори ще отговарят на въпроси за тяхното бъдеще, за целите пред отбора и пр. Просто и в двата клуба е напрегнато в момента.