ГЕРБ, която досега винаги е давала зявка, че се явява самостоятелно на национални избори, а лидерът й Бойко Борисов, че ще бие всички "и на куц крак", потърси подкрепа за предстоящия евровот в... останки от "Синята коалиция".

Днес, от пресофиса на партията разпратиха съобщение, от което става ясно, че Борисов и председателите на Радикалдемократическата партия (РДП) – Захари Петров, и на Българската социалдемократическа партия (БСДП) – Йордан Нихризов, са подписали споразумение за политическо партньорство. Двете десни формации щели да подкрепят "кандидатите от листата на ПП ГЕРБ за членове на Европейския парламент". 

От пресцентъра на ГЕРБ обясниха за Клуб Z, че двете партии не са искали в замяна на подкрепата свои лица в евролистите, каквато е практиката при коалиционните партньорства. От друга страна опозицията още не е обявила официално номинациите си за ЕП. Засега е ясно само, че бившият министър по управлението на еврофондовете Томислав Дончев ще е водач. Място ще намерят и настоящите представители на ГЕРБ в ЕП - Андрей Ковачев и Мария Габриел.

"Това е коалиция само за тези избори", побързаха да уточнят от пресофиса на бившите управляващи.

"Стремим се да сме максимално отворена партия за всички. Хората избраха ГЕРБ за втори път и това е поради една единствена причина - построеното се вижда. Важно е да имаме успехи и в Европарламента да отидат кандидатите ни, които са доказани в своите области", заявил пък Борисов при подписването на документа за партньорство. 

Въпреки че от ГЕРБ твърдят, че подкрепата ще е само за вота за ЕП, не така смята Йордан Нихризов. По думите му в споразумението за партньорство било записано, че трите формации ще атакуват заедно не само Брюксел, но и националния парламент и местните избори.

"Споделяйки искането за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски, трите партии се ангажираха да работят за незабавни предсрочни парламентарни избори, формиране на бъдещо център–дясно правителство на България и продължаване на политическото си партньорство и на предстоящи парламентарни и местни избори", дал заявка и самият Борисов.

Пред Клуб Z Нихризов потвърди, че двете десни формации не са искали включване на свои представители в листите, но пък ако от ГЕРБ проявяли добра воля за това, щели да излъчат кандидати.

"Целта е да се направи български национален отбор, който да защитава българските интереси в Европарламента", обясни замисълът на коалицията в най-близко бъдеще социалдемократът.

На въпрос защо не са предложили подкрепата си на по-близкия като политическа ориентация Реформаторски блок, Нихризов подчерта, че са го направили, но реформаторите не поели протегнатата ръка. От ГЕРБ обаче били така любезни да го направят.

"В момента в България е трудно да се намери алтернатива. Вместо борба кой от дребните е по-голям, решихме да се обединим с ГЕРБ, която е достатъчно сериозна партия", обясни Нихризов.

Дефакто обединение с реформаторите е невъзможно. Причината е, че радикалдемократите и социалдемократите се чувстват обидени от това, че бяха изключени от живота, който несъществуващата вече "Синя коалиция", чиито съучредители, бяха продължава да живее под една или друга форма.

Така например коалицията, представлявана сега и от ДСБ, излъчи своята номинация за член на Централната избирателна комисия - адвокат Ивайло Ивков. БСДП и РДП нямаха думата. Затова и оулномощиха бившия член на СДС и юрист Николай Гацев "да изтегли номинацията на Ивков. Двете партии твърдят, че "Синята коалиция" се представлява нелигитимно от бившите председатели на СДС и ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов. Казусът е в съда.