Путин връща света към ада от XX век, заяви полският външен министър Радослав Сикорски в интервю за телевизия СNN.

"По-могъщата страна отначало граби част от по-слабата, после финансира диверсанти, оправдавайки действията си с етнически проблеми, които не съществуват", изтъкна той.

При това в Крим и източните части на Украйна никога не е имало етнически проблеми и хората спокойно са говорели на руски език и са гледали руска телевизия, допълни дипломатът.

Като цяло президентът Путин с последните си действия в Украйна връща Европа към ада на XX век, когато редица държави са променяли границите в името на защитата на интересите на някакви малцинства, заяви Сикорски.

"Много добре знаем историята. Това е като да гледаш опера, на която либретото е до болка познато. Това е абсолютно неприемливо, защото в Европа няма нито една страна, на територията на която да не живеят етнически малцинства. Ако започнем да чертаем нови граници, обяснявайки ги с желанието да защитим малцинствата, ще се върнем в миналия век", обясни той.

Всъщност точно затова всички чувстват заплаха, заради това което направи неотдавна Путин (б.р. анексирането на Крим), коментира Сикорски.

Той припомни, че западните държави, под ръководството на САЩ, готвят вече трети пакет от наказания, ако все пак Кремъл се осмели на по-нататъшна военна агресия в Украйна.

В началото на тази седмица експерти на НАТО посочиха, че руснаците все още не са отдалечили войските си от границата с Украйна. Там се намират около 40 бойци. Според анализатори на алианса те биха били достатъчни Русия да постигне поставените си цели - отцепване на украинските източни и южни райони, за около 3-5 дни.