Служители от експлоатацията в Националната компания “Железопътна инфраструктура” се събраха пред централата й в София днес с настояване да получат увеличение на заплатите си веднага, съобщи БНТ. Те твърдят, че през последните 5 години са получили индексации на заплатите с едва 5 на сто, при положение, че възнагражденията в администрацията били увеличени с 30%. Ако исканията им не се изпълнят е възможно да се стигне и до по-сериозни действия.

 

Избягвайки думата стачка работници предупредиха, че може да се възползват от вратичка в закона, която блокира възможността за радикални протести в БДЖ, но не важи за НКЖИ.

"Не е необходимо да участваме 12 хиляди души в това нещо, можем да участваме единици в него и цялата държава няма да има движение и икономиката би трябвало да е блокирана", заяви Марио Нинов, представител на протестиращите.

Според изчисленията на КНСБ и КТ Подкрепа недоволстващите представляват 80% от служителите в НКЖИ. Те поискаха спешно подписване на нов колективен трудов договор, тъй като стария вече е изтекъл.

Пред събралите се шефът на НКЖИ Милчо Ламбрев обясни, че евроограничения спрямо приходите на НКЖИ пречат да има по-голямо увеличение на заплатите.