Международният валутен фонд (МВФ) погледна по-трезво на състоянието на българската икономика и не промени очакванията си за нейното развитие. В априлската версия на тримесечното изследване World Economic Outlook организацията очаква същия ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, както и през януари - 1,6%.

В края на миналата седмица Министерството на финансите свика спешно пресконференция, на която обяви своята прогноза за ръст на БВП от 2,1% през тази година при разписани в бюджета 1,8%.

Според изследването на МВФ догодина ръстът у нас ще се засили, като ще достигне 2,5%. Организацията прогнозира дефлация от 0,4% през тази година, както и задържане на високо ниво на безработица от 12,5%. През 2015 г. безработицата леко ще спадне до 11,9%, но ще остане далеч от предкризисните стойности от под 10%.

Инфлацията е ниска и намалява в някои страни като България, Хърватия и Румъния, като отразява все още негативната разлика между произведения и потенциален БВП, потиснатото вътрешно търсене, слабото банково кредитиране и негативното развитие на външните ценови фактори, пише в доклада.

Като цяло документът прогнозира засилване на глобалното възстановяване, като очаква световният БВП да нарасне с 3,6% през 2014 г. главно заради възстановяването на икономиките на богатите държави. Прогнозите за 2015 г. са за ръст от 3,9% на глобалната икономика, което е най-високата стойност на показателя за последните 4 години.

Въпреки сравнително слабото начало, през 2014 г. икономиката на САЩ ще нарасне с 2,8% благодарение на по-малките бюджетни съкращения, възстановяването на пазара на недвижими имоти и разхлабената монетарна политика.

Конфликтът между Русия и Украйна е потенциален геополитически риск, който може също да засегне икономическото развитие, смятат експертите на МВФ.