Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Четвърти, пети и дори шести мобилен оператор в България?

На фона на спада на приходите дори на утвърдените и с мощен финансов гръб компании "Мтел", "Глобул" и "Виваком" влизането на нови играчи на пазара изглежда, меко казано, странно. Но, при определени условия, не и невъзможно. 

Всъщност много отдавна - през зимата на 2011 г., Комисията за регулиране на съобщенията издаде лицензии на още три компании - "Макс телеком", "Булсатком" и никому неизвестната "4 Джи Ком". После започна едно безкрайно чакане. Оказа се, че нито една от трите компании не бърза да плати честотите и да започне реална дейност. 

Едва през миналата година се стигна до раздвижване по темата с новите лицензии. "Булсатком" плати таксата от 20 млн. лева, за ефира, който резервира. А след това и "Макс телеком" извади 30 млн. лева за своето парче от честоти в диапазона 1800 мегахерца. Това стана след като собствеността в компанията влязоха руски капитали и тихомълком от фирмата излезе предишният собственик Красимир Стойчев. Същият Стойчев, който бе собственик на "Мобилтел" преди ерата "Чорни" в компанията. На мистериозната "4 Джи Ком" КРС реши да отнеме лиценза заради неплащане.

Към днешна дата ситуацията е малко по-различна. "Макс телеком" вече провежда тестове на първата мрежа от четвърто поколение, а КРС замерва силата на сигнала. Компанията се ръководи от част от екипа, който приватизира БТК през 2004 г. Използваната апаратура е на финландската Nokia, а покритие на супертехнологията LTE вече е осигурено в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе. Сега се работи по мрежата в морските курорти и съвсем скоро може да се чака търговски старт на услугата. Така "Макс телеком" ще изпревари мастодонтите "Мтел", "Глобул" и "Виваком". 

При "Булсатком" изграждането на мобилната мрежа се забави. В момента приоритетът на компанията е изстрелването на собствен спътник в геостационарната орбита, а това е изключително скъпо. Проектът е на стойност над 100 млн. евро. 

Продължаваме работата както по изстрелването на спътника, така и по изграждането на мобилна мрежа. Намерението ни е до края на годината да предложим услуга за трафик на данни, а в средата на 2015 г. да пуснем и гласови комуникации, заяви за Клуб Z съсобственикът в "Булсатком" Максим Зайков.

Най-изненадващото обаче е повторното активизиране на "4 Джи Ком" в играта за новите мобилни лицензи. Компанията е завела дело пред Върховния административен съд заради решението на КРС да отмени издаването на разрешително на нейно име. 

В случай че магистратите сметнат иска за основателен, то "4 Джи Ком" реално ще спечели 6,5 млн. лева. Причината е, че само преди месец правителството определи нови тарифи за радиочестотния спектър и според тях таксите падат. По новия ценоразпис "4 Джи Ком" ще трябва да внесе в бюджета малко под 24 милиона лева, докато по стария сметката възлизаше на 30,4 млн. лева.

Според източници от телеком бранша зад "4 Джи Ком" стоят известни "стари муцуни" - Иван Пушкаров, който бе министър на индустрията и технологиите в правителството на Филип Димитров, и Пламен Вачков, някога генерален директор на "Микропроцесорни системи" - Правец. 

Всъщност изобщо не е ясно дали намерението да се вземе лиценз е обезпечено с осигурено финансиране. Според източници на Клуб Z такова се търси вече повече от година. Ако все пак се намерят пари, те пак ще са от Русия!

Според бившият зам.-председател на КРС Валентин Хараламбов решението за намаляване на таксите за ползване на радиочестотния спектър е правилно.

В момента насищането на телеком пазара е много сериозно. 70 процента от българите ползват по две сим карти и навлизането на нови оператори на пазара е изключително трудна задача, коментира той пред Клуб Z. 

Проблемът е, че вече таксите за взаимно свързване са много ниски, а роумингът е на път да изчезне, което е в интерес на големите европейски телекоми, но не и на българските, обяснява Хараламбов. Затова според него държавата трябва да помага, ако иска да повиши ефективно конкуренцията в телекомуникациите.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.