Банкоматите не стават уязвими след спирането на поддръжката на Windows XP от днес.  Това обявиха от оператора за картови разплащания БОРИКА по повод запитване на Клуб Z. Над 90 на сто от машините за пари използват именно тази версия на операционната система.

Повод за паника няма, тъй като рискът от хакерски пробиви се отнася за компютрите, които са свързани към публични мрежи. Но АТМ терминалите работят в частни, защитени мрежи, които нямат достъп от интернет, обясняват от системата за картови разплащания.

Операционната система Windows XP, работеща върху тях, е с множество рестрикции и не може да бъде сравнявана с тази, инсталирана на обикновен персонален компютър. Много от банкоматите са защитени и с допълнителен софтуер, който не позволява каквито и да е промени в софтуерните компоненти на банкоматите, както и стартирането на неавторизирани приложения, уточняват още от БОРИКА.

В допълнение, операционната система на банкомата е с наложени строги политики за сигурност, които са съобразени с добрите практики по информационна сигурност. 

Това на практика означава, че няма непосредствена опасност за банковата система и картодържателите могат да бъдат спокойни, когато използват банкомат.

Допълнителни разяснения по темата внесоха и от софийския офис на "Майкрософт":

За банкоматите, които ползват версията Windows XP Professional for Embedded Systems, специално лицензирана версия на Windows XP Professional, поддръжката спира по също днес. Устройства, които използват Windows XP Embedded с допълнителна функционалност за нуждите на някои устройства, ще имат поддръжка до 12 януари 2016, казаха от софтуерния гигант.