Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС се готви да замрази плановете за изграждане на газопровода "Южен поток" през Черно море от Русия, струващ 50 милиарда долара,  пише в."Дейли телеграф".

Това е първото сериозно действие, с което съюзът иска да накаже Русия за анексията на Крим.

Важните подробности станали известни от изтекла в медиите информация за среща на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу с български политици, твърди изданието. Португалецът предупредил България да не пречи на новата твърда линия на ЕС към проекта и да не се опитва да подкопава единния отговор на ЕС за Украйна.

Както съобщи Клуб Z на среща в Брюксел Барозу заявил:

Европа не дава политически приоритет на „Южен поток”, както настояваше Русия, защото проектът може да е различен, но доставчикът е същият, в лицето на „Газпром”.

Това той обяснил в отговор на въпрос на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според английското издание когато Барозу посочил, че у нас  "има хора, които са агенти на Русия", намеквал за личности в БСП, опитващи се да сключат двустранна сделка с Кремъл.

Брюксел се отнася сдържано към проекта "Южен поток", свързан с огромни договори за олигарси, близки до руския президент Владимир Путин, продължава изданието. Официалната линия е, че проектът все още е в сила, но изтеклите изявления на Барозу потвърждават, че той е политически мъртъв.

Германската канцлерка Ангела Меркел очевидно губи търпение към Путин, който изглежда я е събудил два пъти за телефонни разговори, обещавайки й първо, че няма да завземе Крим, а след това, че няма войски по границата с Украйна, допълва "Дейли телеграф". И двете му твърдения се оказаха лъжа.

Към момента няма информация, че ЕС обмисля замразяване на "Южен поток", като санкции срещу Русия заради анексирането на Крим. Това коментира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов, цитиран от Медиапул. Според него не е в интерес на Европа да стори това, тъй като в проекта участват сериозни европейски капитали.

Днес обаче американските вестници коментират, че Брюксел все повече започва да се ориентира към добива на шистов газ, за да намали зависимостта си от руското синьо гориво.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.