92 % е усвояемостта на европейските фондове в България. Страната ни изпревари Румъния с 20% в това отношение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на закриването на осмия летен университет на младежката организация на ГЕРБ, който се проведе край Варна. 

Снощи премиерът качи във фейсбук профила си и много снимки с представители на бодрата смяна на партията в неформална обстановка.

По думите на премиера, "ако не беше „експериментът Орешарски”, автомагистрала "Хемус" вече щеше да се строи, а не тепърва да се проектира". Той посочи, че през последните няколко месеца правителството е положило неимоверни усилия да защити европроектите в Брюксел, голяма част от които изтичат до края на година и ако средствата не бъдат усвоени България не само ще ги загуби, но и ще се наложи да връща вече изхарчените пари.

Според Борисов магистрала "Хемус" е жизнено важна за цяла северна България, особено за бизнеса, туризма и цялата икономика. Той допълни, че в Брюксел ясно виждат постигнатите резултати от правителството и твърдо застават зад неговата политика.

Премиерът разясни на младежите и че политическа партия ГЕРБ елиминира икономическата зависимост, в която би изпаднала, ако ги набира пари чрез спонсори, "защото този, който дава парите, след това има изискванията".