Тежко въоръжен мъж откри огън във високоскоростния влак от Амстердам за Париж, ранявайки най-малко двама души преди да бъде обезвреден от двама американски пътници, предадоха световните агенции. Според първоначалната информация става дума за терпристично нападение.

Мотивите за стрелбата остават неизвестни, макар фреската прокуратура да съобщи, че разследването се води от антитерористични следователи. Заподозреният е арестуван и е идентифициран като 26-годишен от Мароко или марокански произход. Той е известен на разузнавателните служби.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел заяви, че стрелбата е „терористично нападение“, предаде AFP.

"Аз осъждам терористичното нападение във влака и изказвам своето съчувствие на пострадалите", написа Мишел в "Туитър“.

Според първоначалната информация от разследващите двамата американци, които са надвили нападателя са войници, които го чули да зарежда своите оръжия в тоалетната на влака, докато той е бил на белгийска територия. След това той бил арестуван, когато влакът спрял на гарата в Арас с 554 пътници, съобщиха от железопътната компания.

Нападателят носил няколко оръжия в багажа си, сред които "Калашников", автоматичен пистолет, остриета.  Един от пострадалите е бил уцелен от куршум, но няма опасност за живота му. Вторият пострадал е с порезна рана на лакътя. По неофициална информация пострадалите са американец, вероятно един от обезвредилите го, и британец. 

Президентът Барак Обама пък похвали героичните действия на двамата американски военнослужещи. Той изрази своята дълбока благодарност за куража и съобразителността на няколко пътници, включително американски военнослужещи, които самоотвержено надвиха нападателя. "Макар разследването на атаката да е още в началото си вече е ясно, че техните героични действия изглежда са предотвратили далеч по-лоша трагедия", каза представител на Белия дом.