Описва го като „семеен лунапарк, неподходящ за малки деца“ – и с Жътваря, забавляващ се в блъскаща количка, и обезобразената след катастрофа с тиквата каляска Пепеляшка, лесно се вижда защо. Новото шоу на Банкси „Дисмаленд“ бе открито в четвъртък на морския бряг на британския град Уестън сюпър Меър. И е понякога забавно, понякога проницателно, но почти винаги – толкова шокиращо, че дъхът ти застива.

Най-големият проект на художника до момента бе изграден в пълна тайна, разказва „Гардиън“. Местните жители и любопитните туристи бяха подведени да вярват, че на мястото, бившия открит плувен басейн „Тропикана“, е издигната снимачната площадка на холивудския трилър „Сива лисица“.

Името на лунапарка е заигравка с „Дисниленд“, но Банкси е категоричен, че това не е удар по Мики Маус и компания.

„Забраних всяко изображение на Мики Маус от мястото – се казва в становище на художника, чиято самоличност е забулена в мистерия. – Това е изложение на най-добрите артисти, които мога да си представя, с изключение на двама, които ми отказаха.“

„Дисмаленд“ обединява произведения на 58 грижливо подбрани лично от Банкси творци, сред които Деймиън Хърст и Джени Холзър. Джими Коти например показва умален модел на град, изпълнен с 3000 полицаи като резултат от тежки граждански безредици.

В една от шатрите кандидат анархисти могат да бъдат научени да отключват рекламните постери, поставяни по автобусните спирки. Срещу 5 паунда те могат да си купят и инструменти, с които да ги отворят и да заменят официалните плакати с каквато пропаганда пожелаят. Законно ли е? „Не е незаконно“, обяснява продавачът.

„Дисмаленд“ има гигантски пясъчен замък, охранителите са имбецили и се предлагат „джобни заеми“ на деца срещу 5% лихва.

„Това място е брилянтно. Знаех съвсем малко за него преди да дойда – казва Дарън Кълън, който, както всички останали участници в проекта, никога не е виждал Банкси. – Но е невероятно. Възхитително е да събереш толкова много сарказъм на едно място.“

В „Дисмаленд“ посетителите виждат модел на лодка, пълна с трупове на бежанци; историята на болката през очите на Деймиън Хърст; море от аламинути с живи растения върху тях; лазаня, направена от кончета на въртележка…

Самият Банкси е автор на 10 от инсталациите. Една от тях е катастрофата на Пепеляшка в замъка. Тиквената каляска е разбита, приказната героиня и конете ѝ са мъртви, а папараци наоколо бясно правят снимки. А когато посетителите си тръгнат, получават като сувенир фотография на сцената.

Артистът е платил за абсолютно всичко сам, а говорителят му не уточнява дали проектът ще възвърне вложенията или ще излезе на печалба. Шоуто остава на мястото до 27 септември – точно за 36 дни, с ограничение от 4000 посетители на ден. Цената на билетите е 3 паунда, а резервациите се правят на специалния сайт на проекта – dismaland.co.uk. Така може лесно да се изчисли, че приходите биха били едва около 400 хиляди паунда – доста скромна сума на фона на очевидно огромните разходи за реализация.

И въпреки това – световноизвестният майстор на графитите Банкси, прочут с грандиозни социално ангажирани кампании и инсталации, този път надминава дори себе си.

площад "Славейков"